Flan bez laktozy

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
5 h 10 m

Autentyczny przepis na flan bez laktozy, kremowy deser alternatywny dla tych, którzy chcą unikać produktów mlecznych. Dzięki rozpływającej się w ustach konsystencji i waniliowemu smakowi, ten flan jest bezkompromisowo pyszny.

Składniki

8

Materiały

  • Forma
  • Rondel
  • Trzepaczka
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania40 min
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 1Wyłóż dno formy papierem do pieczenia i natłuść brzegi.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 2Z ciasta francuskiego wytnij okrąg wielkości foremki i umieść go na jej dnie.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 3Wytnij paski o szerokości 4 cm z pozostałej części rolki ciasta francuskiego i umieść je na krawędziach formy, zachodząc na siebie o 1 cm w miejscu, w którym spotykają się 2 paski.
    Umieść formę z ciastem w zamrażarce.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 4Rozbij 3 jajka do miski na ciasto.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 5Dodać cukier i wymieszać.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 6Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 7Dodaj mleko podgrzane w dużym rondlu z nasionami laski wanilii (lub płynną wanilię) do miski z ciastem i wymieszaj.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 8Zawartość miski z ciastem przełożyć z powrotem do rondla i podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 9Wlej śmietankę warzywną do zagęszczonej masy i mieszaj, aż dobrze się połączy.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 10Włącz piekarnik na 180°C. Wyjmij formę z zamrażarki i wlej do niej krem, wyrównując jego wysokość.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 11Umieścić w piekarniku w temperaturze 180°C na 40 minut.
  • Flan bez laktozy - Przygotowanie krok 12Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc przed podaniem.

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakiego mleka powinienem użyć?

Użyliśmy mleka sojowego, ale można użyć dowolnego napoju roślinnego.

Jaką płynną śmietankę powinienem wybrać?

Potrzebujesz śmietanki z wystarczającą ilością tłuszczu, aby uzyskać kremowy flan. Minimum 15% tłuszczu, a najlepiej 30% tłuszczu. Użyliśmy śmietanki sojowej, ale można znaleźć 30% śmietanki w płynie bez laktozy, które będą idealne.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: