Petitchef PL

Pudding jaglany czekoladowy z cynamonem




Zapadła swoista moda na desery jaglane, z czego się cieszę ogromnie bo to samo zrowie.
Widziałam wersję czekoladową, kokosową, owocową.
U mnie wersja czekoladowa na mleku sojowym z korzennymi przyprawami i suszoną śliwką.
Pyszny i pożywny deser pełen wartościowych składników. Polecam wszystkim łasuchom!



1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki wody
ok. 1 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowe)
kawałek kory cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
5-6 suszonych śliwek
4 kostki czekolady
1 łyżeczka masła kokosowego
1/3 banana
1 łyżeczka stewii (opcjonalnie)







Kaszę przepłukujemy wrzątkiem na sitku. Prażymy w suchym rondelku, zalewamy wodą, solimy, dodajemy korę cynamonu, śliwki, przyprawy i gotujemy do miękkości (może być lekko przegotowana).
Po ok. 20 minutach dolewamy mleko, gotujemy jeszcze 10 minut i mieszamy od czasu do czasu.
Zestawiamy miksturę z ognia. Roztapiamy w mikrofali lub nad parą czekoladę z masłem kokosowym.
Dodajemy do masy razem z kawałkami banana. Miksujemy na gładki krem.
Możemy dodać jeszcze mleka jeśli krem będzie za gęsty. Jeśli mało słodki dosładzamy stewią.





Polecam też mój przepis:

    korzenny pudding jaglany















Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: