Brioche galette des rois
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Dzięki temu nie będziesz mieć wymówki, aby nie zrobić własnej galette des rois na Święto Trzech Króli! Wybraliśmy wersję brioche ze względu na jej miękkość. Ta pochodzi prosto z Hiszpanii. Wypełniona kremową chantilly, ta galette z brioszki powali na kolana każdego króla!
Składniki
		
			
			10
			
		
	
											
						Dla mini zakwasu :
Na ciasto brioszkowe :
Materiały
- miska, blacha do pieczenia, piekarnik
 
Przygotowanie
Czas przygotowania4 h
Gotowania25 min
Mini zakwas : 
Wsypać wszystkie składniki do miski i wymieszać rękami, aż utworzy się kula.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Pierwsza fermentacja :
Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem mleka i masła) na średnich obrotach.
Gdy wszystko będzie wymieszane, dodawaj po trochu mleko.
Wyrabiać ciasto przez 10 minut na średnich obrotach.
Teraz dodawaj po trochu masło i ugniataj przez kolejne 15 minut.
Wykonaj test elastyczności. 
Jeśli ciasto jest elastyczne, jest gotowe do dobrej fermentacji. Jeśli nie, należy kontynuować wyrabianie.
Naoliwić miskę. Umieść ciasto w misce.
Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić ciasto do podwojenia objętości na co najmniej 1 godzinę.
Druga fermentacja: 
Umieścić ciasto na stole. Zagnieść ciasto, aby je spuścić, a następnie uformować kulę.
Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na stole na 15 minut.
Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj koronę.
Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do fermentacji na kolejne 1 godzinę.
Gotowanie i polewa : 
Posmarować żółtkiem.
Dodać migdały i cukier perlisty.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C i pozostawić do ostygnięcia.
Jako polewę wybraliśmy waniliową bitą śmietanę. Jeśli chcesz zrobić własną, sprawdź nasz przepis na domową bitą śmietanę (wideo).
Obserwacje
Jeśli chcesz zrobić własną bitą śmietanę, sprawdź nasz przepis na domową bitą śmietanę (wideo).
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 223Kcal
			
		- Węglowodany: 34.6g
 - Tłuszcze: 6g
 - Tłuszcze nasycone: 3.4g
 - Białka: 6.2g
 - Błonnik: 2g
 - Cukry: 9.8g
 - ProPoints: 6
 - SmartPoints: 8
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (84g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Można zamrozić
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        



Oceń ten przepis