Łatwy pieczony dorsz (idealny, gdy szukasz pomysłu na kolację!)

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
55 min
396 Kcal

Nie zawsze łatwo jest wymyślić pomysł na rodzinny obiad. Wymyśliliśmy więc tego pieczonego w piekarniku dorsza, który jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale także sprawi, że wszyscy będą jeść ryby ;-) W towarzystwie ziemniaków i doprawiony cytryną oraz liściem laurowym, czeka Cię uczta z naszymi krokami ↓

Składniki

2

Materiały

  • 1 naczynie do zapiekania

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
  • Łatwy pieczony dorsz (idealny, gdy szukasz pomysłu na kolację!) - Przygotowanie krok 1Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Łatwy pieczony dorsz (idealny, gdy szukasz pomysłu na kolację!) - Przygotowanie krok 2Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz (do smaku) oraz skrop oliwą z oliwek.
  • Łatwy pieczony dorsz (idealny, gdy szukasz pomysłu na kolację!) - Przygotowanie krok 3Wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200°C.
  • Łatwy pieczony dorsz (idealny, gdy szukasz pomysłu na kolację!) - Przygotowanie krok 4Dodaj filety z dorsza, odrobinę soli i pieprzu, a następnie polej oliwą z oliwek. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny, gałązki świeżego rozmarynu i liście laurowe.
  • Łatwy pieczony dorsz (idealny, gdy szukasz pomysłu na kolację!) - Przygotowanie krok 5Wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Łatwy pieczony dorsz (idealny, gdy szukasz pomysłu na kolację!) - Przygotowanie krok 6A teraz pieczony dorsz jest gotowy!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Ziemniaki można wstępnie ugotować na parze lub we wrzącej wodzie, a następnie dokończyć gotowanie w piekarniku razem z dorszem.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 396Kcal
  • Węglowodany: 37.2g
  • Tłuszcze: 9.5g
  • Tłuszcze nasycone: 1.7g
  • Białka: 32.7g
  • Błonnik: 11g
  • Cukry: 7.6g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (366g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: