Pieczony kurczak nadziewany wg Gordona Ramsaya
vote now
Kurczak faszerowany według Gordona to prawdziwe mistrzostwo. Kurczak jest soczysty, delikatny i wypełniony różnymi smakami, od pikantnego farszu po lekko kwaskowaty sos. Może was przerażać ilość składników, ale wbrew temu kurczak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Gorąco polecam! Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:) Składniki:- kurczak
- kiełbasa chorizo
- cebula
- ząbek czosnku
- puszka konserwowej białej fasoli
- 150 g suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka gałązek oregano
- 2 szklanki białego wina
- szklanka wody
- cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie: Stawiamy na ogniu patelnie, wlewamy trochę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, suszone pomidory i czosnek, mieszamy i smażymy przez około minutę, Następnie dodajemy białą fasolę, świeże oregano i znowu mieszamy. Smażymy jeszcze przez około 3 minuty, ciągle mieszając, po czym przekładamy farsz do miski.
Kurczaka dokładnie myjemy. Przygotowany farsz wkładamy do środka kurczaka. Uciskamy łyżką, tak żeby wszystko się zmieściło. Na koniec wkładamy całą cytrynę. Kurczaka polewamy z zewnątrz oliwą, prószymy solą i pieprzem oraz słodką papryką. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wodę, wkładamy kurczaka oraz kilka gałązek oregano. Całość zakrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy kurczaka i pieczemy go przez 1,5 h.
Po tym czasie wykładamy kurczaka z pieca, wyciągamy farsz na talerz a kurczaka dzielimy na mniejsze części. Z cytryny wyciskamy sok do brytfanki i mieszamy z pozostałym sosem po pieczeniu. Sosem polewamy kurczaka oraz farsz.
- kiełbasa chorizo
- cebula
- ząbek czosnku
- puszka konserwowej białej fasoli
- 150 g suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka gałązek oregano
- 2 szklanki białego wina
- szklanka wody
- cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie: Stawiamy na ogniu patelnie, wlewamy trochę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, suszone pomidory i czosnek, mieszamy i smażymy przez około minutę, Następnie dodajemy białą fasolę, świeże oregano i znowu mieszamy. Smażymy jeszcze przez około 3 minuty, ciągle mieszając, po czym przekładamy farsz do miski.
Kurczaka dokładnie myjemy. Przygotowany farsz wkładamy do środka kurczaka. Uciskamy łyżką, tak żeby wszystko się zmieściło. Na koniec wkładamy całą cytrynę. Kurczaka polewamy z zewnątrz oliwą, prószymy solą i pieprzem oraz słodką papryką. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wodę, wkładamy kurczaka oraz kilka gałązek oregano. Całość zakrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy kurczaka i pieczemy go przez 1,5 h.
Po tym czasie wykładamy kurczaka z pieca, wyciągamy farsz na talerz a kurczaka dzielimy na mniejsze części. Z cytryny wyciskamy sok do brytfanki i mieszamy z pozostałym sosem po pieczeniu. Sosem polewamy kurczaka oraz farsz.
Harmonia smaku
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!