Pieczony kurczak cytrynowy
zagłosuj teraz
To bardzo łatwy w przygotowaniu, szybki i wygodny przepis na rodzinny posiłek. Nie zajmuje dużo czasu i można go przygotować samodzielnie w piekarniku bez bałaganu w kuchni. Posiłek jest gotowy w pół godziny! Te cytrynowe piersi z kurczaka można podawać z ryżem basmati, komosą ryżową, makaronem, warzywami gotowanymi na parze lub sałatką. Ty wybierasz, wchodzisz w to? :)
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
W misce wymieszaj roztopione masło, sok z cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku, pietruszkę i tymianek.
Wlej poprzednią mieszankę do naczynia żaroodpornego i rozprowadź na dnie. Umieść 4 piersi na wierzchu.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka gałązek tymianku i polej piersi oliwą z oliwek.
Lekko zmiażdż 4 ząbki czosnku ze skórką ostrzem noża (nie rozgniatając ich). Dodaj je do naczynia oraz plasterki cytryny (do smaku).
Piec 20 minut w temperaturze 200ºC (z wentylatorem).
Posiekaj trochę więcej pietruszki na wierzchu i podawaj z ryżem basmati. Pyszne :)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 327Kcal
- Węglowodany: 17.5g
- Tłuszcze: 14.3g
- Tłuszcze nasycone: 6.8g
- Białka: 29.4g
- Błonnik: 2.8g
- Cukry: 2.5g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (193g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis