Makrela z musztardą
Dzisiejsze menu zawiera ryby, a dokładniej makrele! Aby uczynić je jeszcze bardziej apetycznymi, podawaj je z sosem musztardowym. To szybki i łatwy sposób na dodanie potrawie dodatkowego smaku. Podawaj z warzywami smażonymi na patelni, smażonymi ziemniakami lub ryżem :-) Zdrowy, zbilansowany posiłek gwarantowany!
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj śmietanę z musztardą.
Oczyść makrele i umieść je w naczyniu do pieczenia. Nałóż trochę mieszanki śmietany i musztardy do środka ryb.
Nałóż resztę mieszanki na makrele. Posyp ziołami prowansalskimi.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
I voilà, twoje makrele z musztardą są gotowe!
Obserwacje
Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia makreli?
Makrela jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca oraz mają działanie przeciwzapalne.
Czy mogę użyć innego rodzaju ryby zamiast makreli?
Tak, możesz zastąpić makrelę innymi rybami, takimi jak łosoś czy pstrąg, ale czas pieczenia może się różnić.
Jakie dodatki najlepiej pasują do makreli z musztardą?
Makrela z musztardą świetnie komponuje się z warzywami smażonymi, smażonymi ziemniakami lub ryżem.
Czy można przygotować makrelę z musztardą z wyprzedzeniem?
Tak, możesz przygotować makrelę z musztardą wcześniej, a następnie podgrzać ją przed podaniem, aby zachować jej smak.
Jakie zioła mogę dodać do makreli, aby wzbogacić smak?
Oprócz ziół prowansalskich, możesz dodać świeży koperek, natkę pietruszki lub tymianek, aby nadać potrawie dodatkowego aromatu.
Odżywianie
- Węglowodany: 1.7g
- Tłuszcze: 27.6g
- Tłuszcze nasycone: 11.6g
- Białka: 25.9g
- Błonnik: 1.1g
- Cukry: 1.3g
- ProPoints: 10
- SmartPoints: 12



Oceń ten przepis