Makrela z musztardą

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
25 min
361 Kcal

Dzisiejsze menu zawiera ryby, a dokładniej makrele! Aby uczynić je jeszcze bardziej apetycznymi, podawaj je z sosem musztardowym. To szybki i łatwy sposób na dodanie potrawie dodatkowego smaku. Podawaj z warzywami smażonymi na patelni, smażonymi ziemniakami lub ryżem :-) Zdrowy, zbilansowany posiłek gwarantowany!

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
  • Makrela z musztardą - Przygotowanie krok 1Wymieszaj śmietanę z musztardą.
  • Makrela z musztardą - Przygotowanie krok 2Oczyść makrele i umieść je w naczyniu do pieczenia. Nałóż trochę mieszanki śmietany i musztardy do środka ryb.
  • Makrela z musztardą - Przygotowanie krok 3Nałóż resztę mieszanki na makrele. Posyp ziołami prowansalskimi.
  • Makrela z musztardą - Przygotowanie krok 4Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Makrela z musztardą - Przygotowanie krok 5I voilà, twoje makrele z musztardą są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia makreli?

Makrela jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca oraz mają działanie przeciwzapalne.
Tak, możesz zastąpić makrelę innymi rybami, takimi jak łosoś czy pstrąg, ale czas pieczenia może się różnić.
Makrela z musztardą świetnie komponuje się z warzywami smażonymi, smażonymi ziemniakami lub ryżem.
Tak, możesz przygotować makrelę z musztardą wcześniej, a następnie podgrzać ją przed podaniem, aby zachować jej smak.
Oprócz ziół prowansalskich, możesz dodać świeży koperek, natkę pietruszki lub tymianek, aby nadać potrawie dodatkowego aromatu.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 361Kcal
  • Węglowodany: 1.7g
  • Tłuszcze: 27.6g
  • Tłuszcze nasycone: 11.6g
  • Białka: 25.9g
  • Błonnik: 1.1g
  • Cukry: 1.3g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (147g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: