Petitchef PL

Owsiano-kokosowe kwadraty




Zdrowe ciasteczko/batoniki o bardzo intensywnym aromacie kokosowym, dzięki kilku wspaniałym dodatkom. Jeśli jeszcze nie używaliście mąki kokosowej to musicie spróbować, pachnie obłędnie w trakcie pieczenia! Ciasteczka są zdrowe, żałuję że jest tu jajko (byłoby wegańsko), ale bałam się że bez niego się rozpadną, a weganie już tam jakiś zamiennik wymyślą ;-)
Nie trzeba też dużo cukru, bo banany i rodzynki też słodkie są.
Większość owsianych batoników jakie robiłam nie zachwyciła mnie jak te.
To chyba ten zapach i smak kokosa.
Ostrzegam, są niebezpieczne - można jeść i jeść i jeść..




inspiracja

1/2 szklanki mąki pszennej graham lub orkiszowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo masa jest dość sucha i górskie mogłyby się kruszyć bo nie zdążą nasiąknąć płynami których jest mało, ale może się mylę)
1/3 szklanki cukru z kwiatów kokosowych
3 łyżki masła kokosowego
1 jajko
1 łyżka miodu (lub np. syrop z agawy)
szczypta soli
1/3 szklanki rodzynek (moje były duże i lekko je posiekałam)
1/2 startego jabłka
1 mały dojrzały banan



Łączymy sypkie składniki: mąki, sól, płatki, wiórki kokosowe, cukier kokosowy, rodzynki.
W drugim naczyniu miksujemy masło, jajko, zmiażdżonego banana, dodajemy miód i starte jabłko.
Łączymy zawartość obu naczyń, masa będzie lekko lepka.
Formę kwadratową lub prostokąrną (moja była 24x28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem.
Układamy owsianą masę i wyrównujemy lekko dociskając.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, brzego mają się lekko zezłocić.
Studzimy w formie, kroimy kształt jaki nam odpowiada.




Zdrowe słodkości















Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: