Nalewka bardzo cytrynowa z miodem
vote now
Nalewka cytrynowa jest najlepsza. Takie jest moje subiektywne zdanie i nie zmienię go, choć próbuję coraz to nowych pomysłów nalewkowych i wszystkie są przepyszne. Ale cytrynówka nie ma sobie równych. Moja jest niesamowicie esencjonalna (daję dużo cytryn w stosunku do ilości alkoholu), a posłodzona miodem to prawdziwy cud-miód:-). I jednak zdrowiej posłodzić miodem niż cukrem. A przy tym jest prosta do zrobienia, co dla mnie jest bardzo istotne, gdyż (i pewnie nie jestem w tym odosobniona) nie lubię obróbki owoców i warzyw. Polecam - samo zdrowie:-).
Nalewka cytrynowa z miodem6 cytryn
1/2 l wódki
1/2 szklanki miodu
Cytryny sparzyć, żeby usunąć ze skórek to co zdążyło w nie wsiąknąć. Ja nawet je zagotowuję, wtedy przynajmniej jestem pewna, że głównym składnikiem mojej nalewki jest cytryna, a nie konserwanty i inne cuda. Cytryny pokroić w plastry. Plastry cytryn wrzucić do słoja, dodać miód, zalać wódką i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
Po tygodniu odcedzić płyn i można degustować:-). Smakuje prawie jak świeżo wyciśnięty sok z cytryny, choć wiadomo, że prawie czyni dużą różnicę... Wyraźnie czuję się też goryczkę ze skórek cytrynowych, więc jeśli chcemy tego uniknąć, można cytryny przed dodaniem obrać, ale tak naprawdę to właśnie ta goryczka nadaje nalewce "charakteru". I nie jest słodka, więc dla uzyskania słodszego napoju, trzeba by dodać więcej miodu.
W poszukiwaniu SlowLife
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!