Najprostsza Zupa Krem z Brokułów
vote now
Bez zbędnych dodatków. Bez bulionu. Po prostu. Zupa brokułowa z brokułów i nic poza tym.
Żeby była bardziej wykwintna (taką można podać nawet na przyjęciu), na talerzu układamy orzechy włoskie i ser kozi.
Razem z Mężem nie przepadamy za serem kozim, więc był to taki wyjątek (wiadomo, smak się zmienia, więc nie warto wszystkiego przekreślać na całe życie). Dalej nie lubimy tego sera, ale zupa była pyszna. Zjemy ją jeszcze nie raz, tylko już bez sera. Miłośnikom kozich serów, całość na pewno przypadnie do gustu ;)
Najprostsza Zupa Krem z Brokułów
Składniki:
1 duży lub 2 małe świeże brokuły (same różyczki){u mnie waga różyczek to 520 g}wodasól morskaświeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
orzechy włoskieser kozi
Brokuły umyj i wrzuć do osolonego wrzątku. Przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 3,5 - 4 minuty.
Następnie odcedzone brokuły przełóż do malaksera lub blendera. Dolej wody do połowy wysokości (koniecznie tej, w której gotowały się brokuły!) i zblenduj na kremową masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możesz dolać jeszcze trochę wody (powinna nie wyjść ani zbyt rzadka ani zbyt gęsta). W razie potrzeby dopraw jeszcze solą. Podawaj natychmiast.
WERSJA NA BOGATO:
W głębokim talerzu ułóż kilka połówek orzechów włoskich, na nich ułóż plasterek koziego sera i posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Wlej zupę, a na koniec skrop oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!
źródło: "Broccoli soup" Gordona Ramsaya
Nikol Od Kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!