Muffiny pomidorowe z sercem z mozzarelli
Oto oryginalny i pyszny pomysł na aperitif, przystawkę, a nawet danie główne: nasze muffiny pomidorowe z rozpływającą się w ustach mozzarellą! Tak, muffiny to nie tylko desery, można je dostosować na wiele sposobów i są idealne z lekką sałatką jako przystawka lub jako aperitif z przyjaciółmi. Daj się skusić na ten super smaczny, wegetariański i łatwy w przygotowaniu przepis :-)
Składniki
Do dekoracji (opcjonalnie):
Materiały
- 1 forma do muffinów
Przygotowanie
 Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka i oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka i oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.
 Dodaj oregano, czosnek w proszku, paprykę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Dodaj oregano, czosnek w proszku, paprykę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
 Następnie dodaj starty parmezan i mozzarellę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj starty parmezan i mozzarellę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
 Za pomocą łyżki stołowej przelej ciasto do natłuszczonej formy na muffiny. Za pomocą łyżki stołowej przelej ciasto do natłuszczonej formy na muffiny.
 Dodaj odsączone kulki mozzarelli na środek każdej muffinki. Dodaj odsączone kulki mozzarelli na środek każdej muffinki.
 Piec muffiny w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 do 20 minut. Piec muffiny w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 do 20 minut.
 Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i posadzić na wierzchu małe listki bazylii przed podaniem! Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i posadzić na wierzchu małe listki bazylii przed podaniem!
Obserwacje
Jak przechowywać pikantne babeczki? 
 Umieść je w szczelnym pojemniku (torebka do zamrażania, talerz z folią spożywczą, pudełko itp.) w lodówce. Można je przechowywać do 5 dni.
 
 Czy mogę zamrozić pikantne babeczki? 
 Tak, można je bez problemu zamrażać.
 
 Jak rozmrozić muffiny?
 Możesz wyjąć je wcześniej i włożyć do lodówki, aż znów będą ciepłe. W przeciwnym razie podgrzej je dłużej w piekarniku. 
 
 Jak podgrzać pikantne muffiny?
 Można je włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. 
 
 Czy mogę jeść muffiny na ciepło czy na zimno?
 Można je jeść na ciepło lub na zimno, ale jeśli zjesz je na zimno, mozzarella w środku już się nie rozpuści. 
 
 Czego mogę użyć zamiast koncentratu pomidorowego? 
 Pastę pomidorową można zastąpić sosem pomidorowym, w takim przypadku należy użyć 2 łyżek stołowych. 
 
 Czy mogę zastąpić parmezan i tartą mozzarellę?
 Można je zastąpić innymi serami, takimi jak grana padano lub pecorino dla parmezanu i tartym serem ementaler dla mozzarelli. Jeśli chcesz, możesz również usunąć te składniki z ciasta.
 
 Jakie zioła powinienem dodać? 
 Oregano można zastąpić na przykład ziołami prowansalskimi, tymiankiem, suszoną bazylią lub rozmarynem.
 
 Jak wypełnić formę do muffinek? 
 Możesz użyć łyżki stołowej lub delikatnie wylać ciasto z miski. 
 
 Jak sprawdzić, czy muffinki są upieczone?
 Wbij drewniany szpikulec w bok muffinki (nie wbijaj go w mozzarellę). Jeśli wyjdzie czysty, jest gotowy; jeśli nie, gotuj dłużej.
 
 Jak zrobić muffiny bez formy do muffinów?
 Możesz użyć natłuszczonych foremek lub szklanek/kubków żaroodpornych. 
 
 Jak mogę zamienić te muffiny w ciasto?
 Możesz użyć tego przepisu do zrobienia ciasta zamiast muffinek. Wmieszaj kulki mozzarelli do ciasta lub wbij je do ciasta w (natłuszczonej) formie do ciasta. Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Odżywianie
- Węglowodany: 15.6g
- Tłuszcze: 39.3g
- Tłuszcze nasycone: 18.5g
- Białka: 31.9g
- Błonnik: 1.6g
- Cukry: 2.5g
- ProPoints: 15
- SmartPoints: 19








Oceń ten przepis