Menu Hell`s Kitchen „Kaszotto z grzybami, dymką i owczym serem“

vote now
Menu Hell`s Kitchen „Kaszotto z grzybami, dymką i owczym serem“


składniki:
- 250g kaszy pęczak
- 30ml oleju słonecznikowego
- 50g szalotki
- 250ml białego wina Sauvignon Blanc
- 1 litr wywaru grzybowego
- 5 gałązek tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziarna jałowca
- świeże grzyby
- 5ml oliwy truflowej
- 90g masła
- 120ml śmietany 36% (ubitej)
- 40g sera owczego Pecorino
- szczypior
- sól
- 30g siakanego pora

przygotowanie:
Rozgrzej olej, dodaj szalotkę, i zeszklij bez przypalania. Dodaj pęczak i mieszaj przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i gałązki tymianku. Zalej winem i mieszaj przez kolejne 3-4 minut, aż wino odparuje. Zalej wywarem tak, aby przykryć powierzchnię kaszy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 9 minut stale mieszając. Dodaj tłuczony jałowiec. Zdejmij z ognia a po schłodzeniu w lodówce przełoż do pojemnika. Przechowuj maksymalnie 1 dzień w lodówce. ( W ten sposób już dzień wcześniej masz przygotowany pęczak na poczęstunek gośći)

Przygotowanie porcji: Rozgrzej 20g masła, dodaj grzyby i przesmaż na średnim ogniu, dodaj pora i pokrojony szczypior, porcję wcześniej przygotowanego pęczaku i wymieszaj. Podlej wywarem i gotuj, aż kasza będzie al dente. W razie konieczności podlewaj wywarem. Zdejmij z ognia. Dodawaj po 20g masła, mieszając intensywnie, następnie dodaj ubitą śmietanę, sól i ser owczy*. Po dokładnym wymieszaniu i doprawieniu dodaj oliwę truflową i wyłóż na talerz. Na końcu posyp jeszcze szczypiorkiem i skrój na wierzch kilka plastrów grzybów.

*zamiast sera owczego możesz użyć sera Grana Padano



? Łyżka-Widelec-Nożyczki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+