Menu Hell`s Kitchen „Kaczka w miodzie wrzosowym z lawendą, kaszą gryczaną i bakłażanem“
vote now
Oddaję w wasze ręce kolejny przepis prosto z Piekielnej Kuchni. Codziennie prosicie mnie o kolejne, ale niestety każdy przepis zanim tutaj trafi, musi najpierw zostać ugotowany a później obfotografowany w domu. Brakuje mi najzupełniej czasu, za co bardzo wszystkich was przepraszam :( Ten program rozwija horyzonty, buduje pewność, uczy asertywności... a co najpiękniesze dodaje popularności. To dlatego jestem w ciągłych rozjazdach, spotykam się z wami i wymieniam doświadczeniami kosztem pisania nowych postów na swoim blogu. Już za tydzień 31 maja w Warszawie, odbędzie się Food Blogger Fest, największe święto blogerów. Zaproszono mnie jako prelegenta i uwierzcie mi, że jest to dla mnie naprawdę wielki zaszczyt. Może się spotkamy?
Moja przygoda w Hell,s Kitchen wciąż trwa... Dziękuję, bo to zasługa waszej wiary we mnie! Jeśli macie jakiekolwiek pytania związane z programem, zapraszam na mój oficjalny FanPage Adam Czapski HK. Do zobaczenia ...
składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 500 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 5 g suszonych kwiatów lawendy
- 1 litr naparu z dzikiej rózy, jeżyn, głogu, malin (opcjonalnie użyj herbaty z czerwonych owoców)
- 30 g kawy instant zbożowej
- 20 ml oleju z pestek winogron
- 3 bakłażany
- 20 ml octu sherry
- 2 ząbki czosnku
- 5 ml oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu wrzosowego
- jałowiec, kilka ziaren utartych w moździeżu
- masło
- sól i pieprz
przygotowanie:
Kasza gryczana. Rozgrzej w rondelku olej, wsyp kaszę, lawendę i mieszaj przez 2-3 minuty. Dodaj kawę i od razu zalej naparem z owoców tak, by pokrył ziarna kaszy. Gotuj przez 8 minut, następnie przecedź przez sito.
Puree bakłażanowe.Ułoż bakłażany w piekarniku i piecz przez 20-25 minut obracając je co kilka minut, aż będą spalone. Przełoż do miski, dodaj czosnek, ocet, olej sezamowy i zblenduj na gładkie puree.
Kaczka.Nakrój skórę kaczki ostrym nożem, pamietając by nie przeciąć samego mięsa. Położ pierś skórą do dołu na teflonowej patelni i smaż do uzyskania złotego koloru, przełoż na metalową tackę i wstaw do piekarnika na 8-10 minut w temp. 179-180 stopni. Po wyjęciu ułóż na kratce i posmaruj od strony skóry miodem wrzosowym, dopraw jałowcem. Kaczka powinna odpocząć 3-4 minuty.
Podanie. Zgrzej porcję kaszy, pod koniec wykończ odrobiną masła, by nadać jej połysk i dopraw do smaku. Rozetrzyj na talerzu puree z bakłażana. Nałoż kaszę gryczaną. Możesz polać kaszę sosem, który został z kaczki. Przetnij pierś kaczki na pół i ułóż centralnie na kaszy. Przypraw solą. Opcjonalnie udekoruj listkami nasturcji.
Łyżka-Widelec-Nożyczki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!