Jak zrobić jajko w koszulce?

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
4 min
75 Kcal

Miękkie białko i żółtko ukryte w środku, aby uzyskać wyjątkowo roztopiony efekt - to obietnica naszego jajka w koszulce! Dodaj do sałatek, makaronów lub tostów z awokado i łososiem. Idealny przepis na brunch ;-)

Składniki

1

Materiały

  • 1 rondel
  • 1 duża łyżka
  • 1 łyżka cedzakowa

Przygotowanie

Czas przygotowania1 min
Gotowania3 min
  • Doprowadź rondel z wodą do wrzenia.
    Z drugiej strony rozbij jajko do kokilki.
  • Wlej odrobinę białego octu do wrzącej wody i mieszaj dużą łyżką, aby utworzyć wir. Ostrożnie umieść jajko w wirującej wodzie.
    Ocet i wirowanie pozwolą białku zakrzepnąć wokół żółtka.
  • Gotuj przez 3 minuty, a następnie wyjmij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze sposoby na podanie jajka w koszulce?

Jajko w koszulce doskonale komponuje się z sałatkami, makaronami, a także tostami z awokado i łososiem, co czyni je idealnym dodatkiem do brunchu.
Tak, można użyć octu jabłkowego lub winnego, ale biały ocet jest najczęściej polecany, ponieważ ma neutralny smak.
Najczęstsze błędy to zbyt niska temperatura wody oraz brak wiru, co może spowodować, że białko nie zakrzepnie prawidłowo wokół żółtka.
Jajko w koszulce najlepiej smakuje świeżo przygotowane, ale można je przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać w ciepłej wodzie przed podaniem.
Jajka w koszulce są niskokaloryczne, bogate w białko oraz zawierają zdrowe tłuszcze, co czyni je doskonałym wyborem na zdrowe śniadanie lub brunch.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 75Kcal
  • Węglowodany: 0.4g
  • Tłuszcze: 5.2g
  • Tłuszcze nasycone: 1.4g
  • Białka: 6.2g
  • Błonnik: 0g
  • Cukry: 0.4g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 2
Informacje żywieniowe za 1 porcję (60g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: