LODOWY DESER BORÓWKOWY Z RUMEM
vote now
Witajcie :) Aktualnie cierpię na totalny brak czasu i nawał spraw które muszę załatwić i ogarnąć przed wyjazdem (...dodam tylko że to wyjazd przynajmniej na półtora miesiąca ) dzień niestety bywa zbyt krótki na to wszystko; do tego okazało się jeszcze, że muszę wymienić dowód osobisty bo stracił ważność. Masz babo placek! Czy oni muszą nam co dziesięć lat przypominać że jesteśmy o kolejne dziesięć starsi...? Zapraszam dziś na kolejny deser lodowy tym razem z udziałem borówki amerykańskiej.
LODOWY DESER Z BORÓWKĄ I RUMEM
źródło Piękno i pasje300 g borówki amerykańskiej
150 g cukru
cukier waniliowy ( użyłam takiego z nutką kardamonu)
100 ml mleka
2 łyżki rumu ( jeśli deser ma być dla dzieci zastąpić aromatem rumowym)
300 ml kremówki
Borówki wypłukać i osączyć. Zagotować 150 ml.wody z cukrem i cukrem waniliowym i gotować na małym gazie 3-4 minuty, mieszając. Dodać garść borówek i gotować jeszcze 8 minut. Masę zmiksować, dodać mleko i rum. Schłodzić.
Kremówkę ubić na półsztywno i dodać zimne zmiksowane borówki.
Mrozić 30 minut w maszynie do lodów pod koniec dodać resztę borówek.
Przełożyć do formy wyłożonej folią i zamrozić w zamrażarce. Można pominąć proces mrożenia w maszynce i od razu umieścić w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć z formy. Podana ilość wystarczy na 4 porcje.
Smacznego....
* gdy mrozimy masę w maszynce do lodów ( zgodnie z instrukcją producenta) deser nadaje się do podania od razu w formie tradycyjnych gałek lodowych. Zamrożony w pokazany sposób nabiera niestety troszkę kryształkowatej struktury dlatego przed podaniem i pokrojeniem należy go wystawić na min. 30 minut z zamrażarki i dać do lodówki.
Połączenie borówki z rumem pyszne :)
Dodano do akcji:
LODOWY DESER Z BORÓWKĄ I RUMEM
źródło Piękno i pasje300 g borówki amerykańskiej
150 g cukru
cukier waniliowy ( użyłam takiego z nutką kardamonu)
100 ml mleka
2 łyżki rumu ( jeśli deser ma być dla dzieci zastąpić aromatem rumowym)
300 ml kremówki
Borówki wypłukać i osączyć. Zagotować 150 ml.wody z cukrem i cukrem waniliowym i gotować na małym gazie 3-4 minuty, mieszając. Dodać garść borówek i gotować jeszcze 8 minut. Masę zmiksować, dodać mleko i rum. Schłodzić.
Kremówkę ubić na półsztywno i dodać zimne zmiksowane borówki.
Mrozić 30 minut w maszynie do lodów pod koniec dodać resztę borówek.
Przełożyć do formy wyłożonej folią i zamrozić w zamrażarce. Można pominąć proces mrożenia w maszynce i od razu umieścić w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć z formy. Podana ilość wystarczy na 4 porcje.
Smacznego....
* gdy mrozimy masę w maszynce do lodów ( zgodnie z instrukcją producenta) deser nadaje się do podania od razu w formie tradycyjnych gałek lodowych. Zamrożony w pokazany sposób nabiera niestety troszkę kryształkowatej struktury dlatego przed podaniem i pokrojeniem należy go wystawić na min. 30 minut z zamrażarki i dać do lodówki.
Połączenie borówki z rumem pyszne :)
Dodano do akcji:
Kulinarne zapiski Olki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!