Lemon Curd
vote now
Lemon Curd to pyszna i orzeźwiająca masa, która świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek i naleśników. Cytrynowa przyjemność. Można z powodzeniem zrobić więcej i przechowywać na później w lodówce.
SKŁADNIKI: 3 duże cytryny2 żółtka2 jajka3/4 szklanki cukru kryształłyżka mąki ziemniaczanejłyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE:Cytryny sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć.Wszystkie składniki oprócz oliwy włożyć do garnka o grubym dnie i wymieszać dokładnie trzepaczką. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta jak budyń.Masę przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać oliwę i ponownie zmiksować. Zagotować na ok. 2 minuty.Przełożyć do słoiczków, zamknąć i przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Najlepiej smakuje z ciastem kruchym.
SMACZNEGO :)muscytrynajajkacukiermąka ziemniaczanaoliwa
Zakątek Smakosza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!