Kasza gryczana z sosem koperkowym, kurczakiem i brokułem
vote now
łatwo, tanio i smacznie
Smacznego :)
Bardzo spontanicznie wymyślony przepis, który okazał się częstszym obiadowym gościem. Jest to kolejne proste, ale i szybkie danie. Koperek, to jedno z moich ulubionych ziół w kuchni, a sos koperkowy często robię do polania mięska, warzyw z parowaru lub ziemniaczków.
Porcja dla 2 osób
Składniki
Kasza gryczana ok. 150g
1 pierś z kurczaka
pół brokuła
1,5 szklanki bulionu (ewent. wody)
duży pęczek koperku
Śmietana 18% ok 220 g (niecały duży kubek)
2 łyżki masła
ok. 1-2 łyżki maki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
sól, pieprz, czosnek
Wykonanie
Brokuła gotujemy na osolonym wrzątku ok. 4 minuty. Kaszę gotujemy na sypko.
Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i inne nieciekawe dodatki, następnie kroimy w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem i obsypujemy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pierś. Wlewamy bulion (ja używam bulionu z domowej roboty kostka rosołowa) lub np. wodę pozostałą po gotowaniu brokuła i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę (najpierw rozrabiamy jej część w szklance, dodając ciepły bulion do śmietany, nie odwrotnie) i w razie potrzeby zagęszczamy jeszcze mąką pełnoziarnistą lub dobrze sprawdza się też ziemniaczana. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i różyczki brokuła. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Kaszę polewamy sosem.
Smacznego :)
Cieszy się micha...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!