Kanapki z ricottą i dynią butternut oraz jajkiem
Idealne na brunch, te kanapki z ricottą, dynią butternut i jajkiem to nie lada gratka. Łatwe w przygotowaniu, można je również zjeść na lunch z mieszanką sałat :-) Wszystko, czego potrzebujesz na kolorowy, wegetariański posiłek!
Składniki
Przygotowanie
Obrać i pokroić dynię butternut w kostkę, a następnie ugotować na parze. Powinno to zająć około 20 minut.
Smażyć przez kilka minut na oliwie z oliwek, dodając sól, pieprz i suszony rozmaryn.Odstawić na bok, gdy dynia butternut się zrumieni. Podpiec kromki chleba. Posmarować kromki chleba około 1,5 łyżki ricotty. Na wierzchu ułożyć kawałki dyni butternut.
Na wierzch można również dodać jajko w koszulce lub ugotowane na miękko. Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia dyni butternut?
Dynia butternut jest bogata w witaminy A i C, błonnik oraz przeciwutleniacze, co wspiera układ odpornościowy i zdrowie serca.
Czy mogę użyć innego sera zamiast ricotty?
Tak, możesz zastąpić ricottę serem feta lub twarogiem, ale smak i konsystencja mogą się różnić.
Jak długo można przechowywać kanapki z ricottą i dynią?
Najlepiej spożyć je od razu, ale jeśli zostaną, można je przechowywać w lodówce do 1 dnia, jednak chleb może stać się miękki.
Czy danie można przygotować z innymi warzywami?
Oczywiście! Możesz dodać inne warzywa, takie jak cukinia, bakłażan czy papryka, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze.
Jakie wino pasuje do kanapek z ricottą i dynią butternut?
Do tego dania świetnie pasuje białe wino, takie jak Sauvignon Blanc lub Chardonnay, które podkreśli smaki potrawy.
Odżywianie
- Węglowodany: 19.8g
- Tłuszcze: 10.5g
- Tłuszcze nasycone: 2.7g
- Białka: 6.1g
- Błonnik: 3g
- Cukry: 2.6g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 7
Oceń ten przepis