Kanapki tuńczykiem i jajkiem
vote now
Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Takie kanapki wymyślił mój brat, zawsze zresztą potrafił zrobić coś z niczego. Kanapki są bardzo smaczne, proste i szybkie do zrobienia. Ja najchętniej zjadam je na śniadanie a że kupiłam słoiczek papryczek jalapeno to na pewno w najbliższym czasie nie raz jescze na naszym stole takie kanapki się pojawią. Co najważniejsze można je złożyć razem, zawinąć w folię aluminiową i zabać ze sobą do pracy.
Składniki na 4 kanapki – każda około 286 kalorii
2 jajkapuszka tuńczyka w olejuczubata łyżka majonezu (30g)2 marynowane papryczki jalapeno4 średniej wielkości skibki chleba 40g masłacienki plaster czerwonej cebuliświeżo mielony pieprz W małym marnku zagotować wodę, do gotującej wody powoli włożyć jajka i gotować 10 minut na twardo. Po tym czasie wyjąć jajka, wylać gorącą wodę, jajka włożyć z powrotem do garnka i zalać lodowatą wodą. Po chwili wyjąć rozbić skorupki i z powrotem wrzucić jajka do wody. Sudzić jeszcze chwilę następnie wyjąć z wody oskubać skorupki, jajka odłożyć na bok.
Przygotować miseczkę, tuńczyka delikatnie odcedzić z oleju, zostawić tylko odrobinę, włożyć tuńczyka do miseczki, dodać sporą łyżkę majonezu. Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasionka a resztę pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miseczki z tuńczykiem. Wszystko doprawić dokładnie wymieszać.
Jajka pokroić w plasterki. Chleb posmarować cienką warstwą masła (jeśli ktoś woli chleb można na chwilkę włożyć do tostera), następnie na każdą kanapkę nałożyć pastę z tuńczyka, plasterki jajka, kilka krążków czerwonej cebuli na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!