Petitchef PL

Jaglana tarta brokułowa


Jeszcze chwila do świątecznych przepisów, jeszcze mamy jesień, więc wrzucam jeszcze ten przepis który gdzieś mi się zaplątał zapomniany :)
Obecnie jestem na diecie bezmlecznej, ale kilka wpisów "zakazanych" wartych jest zamieszczenia, między innymi ta wytrawna tarta.



Świetnie się kroi nawet zaraz po upieczeniu, masa w środku jest delikatna ale i zwarta.
Ciekawy smak z wyraźnym wyczuwalnym: brokułów, czosnku i tymianku.
Cebulki karmelizowane w maśle idealnie uzupełniają pozostałe składniki.
Spód maślany i kruchy, ciasto bez dodatku jajek.
Bardzo polecam.



przepis własny


Nadzienie: 
1 duży brokuł
ok. 1-1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
kilka małych cebulek (3-4)
łyżeczka masła
łyżka oleju
2 gałązki tymianku
szczypta cukru trzcinowego

czarny sezam do posypania



Gotujemy brokuł z czosnkiem w osolonej wodzie.
Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z czosnkiem.
Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem i świeżym tymiankiem, układamy cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy.
Dodajemy do masy  brokułowej zimną kaszę jaglaną, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gałką, dorzucamy jajka, koperek, skrobię i wszystko razem łączymy. 
Masa powinna być dość gęsta ale lejąca.



Ciasto: 
1 1/4 szklanki mąki 
(użyłam mąki graham i pszennej zwykłej pół na pół), 
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki czarnuszki do ciasta

Mieszamy w misce mąkę z solą, dosypujemy czarnuszkę i pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej.
W szklance wymieszać śmietanę, wodę i sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę.
Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy.
Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie.

Chwilkę studzimy i kroimy. 



 









Oceń ten przepis:



Menu dnia