Petitchef PL

Pomidorowa tofucznica z pieczarkami

Inny
2 porcji
10 min
10 min
łatwe
Tofucznica, czyli smaczny sposób na tofu.

Składniki

Liczba porcji: 2
1 kostka tofu naturalnego (180g)

4 pieczarki

1 duży pomidor malinowy

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych *

sól i pieprz, do smaku

szczypiorek (opcjonalnie)

* Jeśli wcześniej nie mieliście okazji używać tego produktu, niech was on nie onieśmiela. To bardzo przydatna rzecz w kuchni. Płatki te z powodzeniem będziecie używać przygotowując roślinne pesto, lub risotto. Kupicie je w eko-sklepach. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych odznaczają się one dużą wartością odżywczą, są bogate w witaminy z grupy B, oraz wiele minerałów m.in.: cynk, miedź,żelazo, magnez, wapń. Pogłębiają one smak potraw a czasem nawet imitują posmak "serowy".

Przygotowanie

  • Krok 1 - Pomidorowa tofucznica z pieczarkami
    Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, pomidora kroimy w drobną kostkę a pieczarki w paski.
  • Przygotowujemy wszystkie przyprawy na małym talerzyku. Tofu odsączamy z wody (po wyjęciu z opakowania układamy je na kilku warstwach ręcznika papierowego z brzegu i dociskamy dalszą częścią ręcznika, tak aby wycisnąć z niego większość wody)
  • Na odrobinie oleju lub oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, gdy się ładnie zarumienią, dodajemy pieczarki, smażymy chwilę, następnie dodajemy pomidora i dusimy, aż większość wody na patelni wyparuje.
  • Krok 4 - Pomidorowa tofucznica z pieczarkami
    Po tym czasie kostkę tofu rozdzielamy w dłoniach na małe kostki i każdą z nich rozdrabniamy nad patelnią.
    Dosypujemy wszystkie przygotowane przyprawy, dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
  • Krok 5 - Pomidorowa tofucznica z pieczarkami
    Podajemy od razu, posypaną szczypiorkiem i z kromką razowego chleba lub innymi ulubionymi dodatkami.





Oceń ten przepis:



Menu dnia