Ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h 10 m
214 Kcal

W naszej rodzinie uwielbiamy faszerowane ziemniaki! Zazwyczaj są one przygotowywane z szynką lub boczkiem i serem. Dziś przedstawiamy wersję z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Aby cieszyć się nimi na ciepło lub na zimno, poniżej przedstawiamy instrukcje krok po kroku ↓

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
  • Ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 1Zawiń ziemniaki pojedynczo w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  • Ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 2Wymieszaj serek śmietankowy, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Pokrój wędzonego łososia w paski i dodaj do mieszanki.
  • Ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 3Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i umieść na środku nadzienie z łososia.
  • Ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 4Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze dodatki do ziemniaków faszerowanych wędzonym łososiem?

Do ziemniaków faszerowanych wędzonym łososiem świetnie pasują dodatki takie jak świeże zioła, sałatki z rukoli lub pomidorów, a także sosy jogurtowe.
Tak, zamiast wędzonego łososia można użyć wędzonej makreli lub tuńczyka, co również doda wyjątkowego smaku.
Faszerowane ziemniaki można przechowywać w lodówce do 2-3 dni, najlepiej w szczelnym pojemniku.
Tak, można przygotować nadzienie dzień wcześniej i przechować je w lodówce, a ziemniaki upiec tuż przed podaniem.
Do tego dania idealnie pasuje białe wino, takie jak Sauvignon Blanc lub Chardonnay, które podkreśli smak łososia.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 214Kcal
  • Węglowodany: 31.8g
  • Tłuszcze: 4.2g
  • Tłuszcze nasycone: 2.1g
  • Białka: 10.8g
  • Błonnik: 2.7g
  • Cukry: 3g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (211g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: