Sos jogurtowy z fetą, cytryną i świeżą miętą!

zagłosuj teraz
Inny
łatwe
5 min
242 Kcal

Potrzebujesz świeżego, smacznego sosu do letnich potraw? Wypróbuj ten sos z jogurtu, fety, cytryny i mięty! Łatwy w przygotowaniu, idealny do ożywienia sałatek, potraw z grilla lub pieczonych warzyw. Feta dodaje słonego posmaku, cytryna odrobinę kwaskowatości, a mięta świeżości i super kremowego sosu dzięki jogurtowi greckiemu! :-) Zdrowa i smaczna alternatywa dla majonezu, gotowa w mniej niż 5 minut!

Składniki

1

Materiały

  • Miska

Przygotowanie

  • Sos jogurtowy z fetą, cytryną i świeżą miętą! - Przygotowanie krok 1Wymieszaj jogurt grecki, ser feta, posiekaną miętę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Sos jogurtowy z fetą, cytryną i świeżą miętą! - Przygotowanie krok 2A teraz sos jest gotowy, smacznego! Podobnie jak my, możesz zrobić placuszki z cukinii do maczania w sosie :-)

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo mogę przechowywać sos jogurtowy?

Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni (maksymalnie 3/4 dni). Umieść go w szczelnym pojemniku lub przykryj miskę folią spożywczą.
Ten sos jogurtowy można również przygotować z wybranymi świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, kolendra lub szczypiorek!
Możesz użyć fromage frais typu Philadelphia lub świeżego sera koziego.
Możesz również przygotować sos jogurtowy z limonką, jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej pikantny smak.
Możesz dodać przyprawy, takie jak kminek lub papryka, w zależności od upodobań.
Tak, ten sos może być również używany jako marynata, aby dodać smaku i sprawić, że mięso będzie bardziej delikatne. Można go użyć na przykład do marynowania kurczaka.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 242Kcal
  • Węglowodany: 10.7g
  • Tłuszcze: 12.9g
  • Tłuszcze nasycone: 7.8g
  • Białka: 14g
  • Błonnik: 3g
  • Cukry: 10.2g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (300g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: