Petitchef PL

Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem

Danie główne
2 porcji
1 h
40 min
średnie
Coś dla osób, które nie boją się eksperymentów kulinarnych i lubią próbować nowych smaków.

Składniki

4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)

pieprz cytrynowy

sól

skórka otarta z cytryny


dressing:


łyżka płynnego miodu

5 łyżek oliwy z oliwek

ząbek czosnku

sól i pieprz

1,5 łyżki soku z cytryny


dodatkowo:


płatki masła

Przygotowanie

Krok 1

Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą płynne składniki, doprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Tak przygotowany sos zostawiamy na godzinę żeby składniki się "przegryzły".

Krok 2

Przygotowujemy 4 kwadraty z folii aluminiowej. Na każdym układamy kilka płatków masła. Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, układamy na kwadratach z folii i otulamy płatkami z masła. Następnie każdy kawałek ryby posypujemy z wierzchu skórką cytrynową.

Krok 3

Folię zawijamy, tak by powstały prostokątne paczuszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. Gotowe steki wykładamy na talerze i polewamy dressingiem. Smacznego!







Oceń ten przepis:



Menu dnia
(c) Madeinwork | Regulamin