Czekoladowe babeczki z kremem truskawkowym
vote now
Składniki na 12 babeczek:
150 g masła110 g cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego2 jajka200 g maki pszennej25 g kakao w proszku2 łyżeczki proszku do pieczenia8 łyżek mleka55 g startej gorzkiej czekoladyNa krem maślany:
200 g serka kremowego (np.: philadelphia, almette śmietankowe, turek, pątnica)100 g masła600 g cukru pudru5 truskawek drobno posiekanych
Dodatkowo - 12 truskawek do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Umieść w formie na babeczki papierowe papilotki. Ubij masło mikserem na gładką masą. Dodawaj stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy, aż otrzymasz kremową konsystencję. Dodawaj po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Przesiej mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Dodawaj je do masy na zmianę z mlekiem. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Na koniec dosyp starta czekoladę i dokładnie wymieszaj łyżką.
Nałóż masę do foremki i piecz babeczki około 25-30 minut lub do momentu "suchego patyczka". Odstaw babeczki do wystygnięcia.
Aby przygotować truskawkowy krem utrzyj w misce serek kremowy i masło z cukrem pudrem mikserem ustawionym na niskie obroty. Dodaj do masy drobno pokrojone truskawki. Dokładnie wymieszaj. Nałóż krem łyżką do rękawa z dużą końcówką. Wyciśnij świderek na wierzchu każdej babeczki i udekoruj truskawką. Smacznego!
Babeczka piecze... i gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!