Cynamonowy chlebek do odrywania
vote now
Przepis na ten fikuśny chlebek kilka razy rzucił mi się w oczy, kiedy przeglądałam różne blogi kulinarne. W końcu zdecydowałam się go upiec :-) O dziwo, było to łatwiejsze, niż mi się wydawało. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę, lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-)
Składniki:
* na ciasto:
200 g mąki (+ 1 łyżka do zaczynu)pół opakowania drożdży suszonych1 łyżka cukru1 jajkoszczypta solipół szklanki ciepłego mleka30 g roztopionego masła * na "farsz":
pół szklanki cukrułyżka cynamonu50 g roztopionego masłaPrzygotowanie:
Do mleka wsypałam drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam zaczyn, jajko i masło i wyrobiłam dokładnie, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiłam przykryte ściereczką na pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.Po tym czasie przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm i wysmarowałam go dokładnie masłem oraz obsypałam cukrem wymieszanym z cynamonem.Prostokąt pocięłam na 4 pasy (równolegle do krótszego boku) i nałożyłam je jeden na drugi, po czym ten jeden warstwowy pas pokroiłam jeszcze na 5 części.Powstałe "kanapki" ułożyłam pionowo w keksówce (nie muszą być ułożone idealnie:) wyłożonej papierem do pieczenia.Całość przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce.Piekłam ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (na wszelki wypadek można sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto nie jest surowe). Kulinarny Pamiętnik Pani M.
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!