Ciasto z jeżynami
vote now
Sezon jeżynowy u mnie ciągle trwa. Wykorzystuję je na róże sposoby, choć najczęściej jemy je po prostu świeże wprost z krzaków :)
Ale dziś przepis na bardzo smaczneciasto...Dodałam do niego też około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie.
Składniki :
2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje1 szklanka cukru4 jajka8 łyżek oleju rzepakowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaokoło 1 i 1/2 szklanki jeżyn , ciut borówek
Przygotowanie:
Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę i olej - ucierałamDodałam proszek do pieczenia i jeszcze raz utarłamCiasto przełożyłam do okrągłej, natłuszczonej foremki o średnicy 25 cm, ułożyłam jeżyny na całym cieście gęsto jedna obok drugiejPiekłam przez około 50 min. w prodiżu.
Ciasto piekłam raz w większej foremce - 29 cm średnicy i bez kruszonki, a drugi raz z kruszonką , ale mąka była zwykła pszenna. Ciasto było też wyższe, ponieważ foremka miała 25 cm. średnicy.
Składniki na kruszonkę :
1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1/2 kostki masła roślinnego
Składniki na kruszonkę :
1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1/2 kostki masła roślinnego
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić tak by powstały okruszki.
Nadmiar kruszonki mrożę i wykorzystuję przy pieczeniu następnego ciasta :)
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!