Ciasto guinness, ciasto piwne guinness
zagłosuj teraz
Wykorzystanie piwa w wypiekach nie jest niczym nowym. Ale zrobienie ciasta z piwem jako głównym składnikiem to oryginalne ryzyko, które z pewnością się opłaci! Odkryj rozpływający się w ustach smak ciasta Guinness!
Składniki
8
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania40 min
W rondelku rozpuść masło i dodaj piwo. Doprowadź do wrzenia, aby odparować alkohol, a następnie odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę, jajka i wanilię.
Dodaj mieszaninę piwa i masła do tej mieszanki. Upewnij się, że dobrze ostygła, aby nie ugotować jajek!
Na koniec stopniowo dodawaj suche składniki.
Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem. I to wszystko!
Obserwacje
Czekolada: Aby uzyskać mocny czekoladowy smak i lepszą wartość odżywczą, preferujemy czyste kakao. W tym przepisie sprawdzi się jednak każda czekolada w proszku.
Forma: Do upieczenia tego ciasta można użyć dowolnej formy, która świetnie sprawdzi się jako tort!
Przechowywanie: Ciasto będzie przechowywane przez kilka dni w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, aby zapobiec wysychaniu. Jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno! :-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 457Kcal
- Węglowodany: 42g
- Tłuszcze: 27.7g
- Tłuszcze nasycone: 17.9g
- Białka: 6.6g
- Błonnik: 2.6g
- Cukry: 23.5g
- ProPoints: 12
- SmartPoints: 21
Informacje żywieniowe za 1 porcję (130g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis