Petitchef PL

Ciasto drożdżowe z owocami

Stary przebarwiony już zeszyt jest źródłem tego przepisu. Mama robiła doskonałe ciasta drożdżowe czy to z sezonowymi owocami, zwykłym dżemem lub powidłami czy serem posypane kruszonką zawsze były pachnące, pulchne i zazwyczaj znikały w ciągu jednego dnia :) dlatego robiła po 2 placki  z 1 kg mąki. Mnie wystarczy jeden więc takie też proporcje przekazuję Wam :)



Składniki:
0,5 kg mąki pszennej typ 4501 jajko, 1 żółtko5 dag świeżych drożdży (dałam 7g instant)250 ml mleka (1 pełna szklanka)10 dag cukru (0,5 szklanki)8 dag masła (dałam margarynę "Kasię")szczypta soli30 dag owoców (czereśnie, poziomki, truskawki)Delikatnie podgrzać mleko. Przesiać mąkę, roztopić tłuszcz. Do świeżych drożdży dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki letniego mleka, rozmieszać,  pozostawić do "zburzenia" i wówczas dodać do mąki. Drożdże instant (takie miałam) dodać bezpośrednio do mąki wraz z resztą składników oprócz tłuszczu. Wyrobić,  na koniec dodać rozpuszczony letni tłuszcz i dalej wyrabiać do czasu aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość przełożyć na stolnicę, przerobić i rozwałkować na długość i szerokość formy do pieczenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę przełożyć ciasto, następnie ułożyć umyte i odsączone owoce a na wierzch kruszonkę:
10 dag mąki10 dag masła (u mnie "Kasia")5 dag cukru
Włożyć do ciepłego piekarnika (nie nagrzanego do danej temperatury) niech temperatura rośnie razem z ciastem ;) do 180 st. i piec 45 - 60 min w zależności od tego jaki posiadacie piekarnik. Ja piekłam 55 min w elektrycznym bez termoobiegu. 




Pozostawić do wystudzenia :) chociaż ja kroiłam jeszcze ciepłe i było pyszne wypieczone. Polecam :)









Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: