Ciasteczka zbożowe
vote now
Są słodkie i chrupiące, a w dodatku zdrowe - ich bazę stanowią płatki owsiane, a słodki smak uzyskujemy dodając wartościowy miód. Myślę, że pięknie zapakowane w elegancki pojemnik lub połyskującą folię będą idealnym słodkim fit-prezentem na Dzień Matki dla każdej mamy, a zwłaszcza dla tych dbających o linię :-)
Składniki:
* ciasteczka:
1,5 szklanki płatków owsianych1 szklanka mąki żytniej razowej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki miodu100 g dobrego masłapół łyżeczki soli5 łyżek mleka* polewa czekoladowa:
pół tabliczki dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej)2 łyżki śmietanki (użyłam 18%)Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując, do momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku.Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny.Schłodzony wałek z ciasta pokroiłam na krążki o grubości ok. 5 mm, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Gdy ciastka piekły się w piekarniku przygotowałam polewę: czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wymieszałam ze śmietanką. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia.Ciastka wystudziłam na kratce i każde oblałam z jednej strony polewą.Ciastka przechowuję w lodówce. Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Kulinarny Pamiętnik Pani M.
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!