Petitchef PL

Ciasteczka owsiano-czekoladowe

Dziś przepis na ciasteczka, który gdzieś mi się zaszył i byłam przekonana że go zamieszczałam:)
Tak więc, na sobotę odrobinę bezkarnej słodyczy ;-)




Przypominają słynne jeżyki, ale moim zdaniem są nawet lepsze:)
Pozostają chrupiące, na drugi dzień lekko miękną w środku i stają się mmmm, 
jeśli dotrwacie do tej fazy to zrozumiecie o czym mówię:)
Koniecznie musi być polewa, tym razem wyjątkowo mleczna czekolada 
bo bardzo tu pasuje. Próbowałam wersje z moją ulubioną gorzką, ale nie to samo:)


Robiłam je też ostatnio i już mam ochotę na powtórkę ;)




2 szklanki płatków owsianych górskich
100 g masła (lub bezmlecznej margaryny)
3 łyżki stołowe masła orzechowego
½ szklanki cukru
¼ szklanki mleka (może być roślinne)
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
50 g rodzynek
100 g czekolady mlecznej






Roztapiamy w rondelku mleko z masłem na małym ogniu. 
Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. 
Zestawiamy z ognia i dodajemy masło orzechowe. 
W osobnej misce łączymy sypkie składniki z rodzynkami i zalewamy je masą czekoladową. Formujemy ciasteczka z ok. łyżki masy, 
układamy na papierze w lekkich odstępach. 
Pieczemy 10 minut w nagrzanym piecyku do 180 stopni. 
Studzimy ciasteczka na blasze, polewamy roztopioną czekoladą, 
pozostawiamy do zastygnięcia polewy.



źródło przepisu: tu










Oceń ten przepis:



Menu dnia