Ciasteczka czekoladowo - snickersowe

vote now
Ciasteczka czekoladowo - snickersowe


Delikatne, bardzo czekoladowe i sycące ciasteczka z dodatkiem pysznych orzechowo – karmelowych batoników typu snickers. Ciastka wspaniale się prezentują, delikatnie popękane i pokryte kawałkami niesamowicie apetycznych karmelków. Ciasteczka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Na ciepło, gdy karmel nie do końca jeszcze zastygnie, po prostu rozpływają się w ustach.

Składniki150 g gorzkiej czekolady200 g batoników typu snickers125 g miękkiego masła175 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 jajo200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoszczypta soliSposób przygotowaniaCzekoladęłamiemy na kostki, wrzucamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Batoniki kroimy w półplasterki.Masłoucieramy z cukremi cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy jajkoi ucieramy do połączenia się składników.Do masy maślanej dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladęi chwilę ubijamy na niskich obrotach miksera.Dodajemy przesianą mąkęwymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Do gotowej masy dodajemy 3/4 pokrojonych batonikówi dokładnie mieszamy.Ciasto wykładamy porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka formujemy za pomocą łyżki stołowej i delikatnie dociskamy, tworząc zgrabne grube okrągłe ciastka. (Mi wyszły dwie duże blachy po 8 ciasteczek). Na każdym ciasteczku układamy po kilka kawałków pozostałych pokrojonych batoników. Ciasteczka pieczemy ok.10 min(ale nie dłużej) w temp. 175°C.Po upieczeniu ciastka studzimy 5 minut na blaszce. Po tym czasie ciasteczka przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.Przechowujemy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.Smacznego!



T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+