Ciasteczka Cytrynowe
vote now
Ciasteczka podwójnie cytrynowe: kruche ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem lemon curd.
SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej125 g masła miękkiego100 g cukru pudru + odrobina do posypaniajajkopłaska łyżeczka proszku do pieczeniakrem lemon curdkolorowe perełki deracyjne (np. dr Oetker)
WYKONANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać cukier puder i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na plaster o grubości 5 mm. Wycinać krążki o średnicy 4 cm. W połowie krążków wyciąć mniejsze kółko w środku.Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C i odstawić do wystudzenia.Wystudzone ciasteczka składać razem: pełne koło, lemon curd, kółko z dziurką,Ciasteczka udekorować kolorowymi perełkami i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)ciasteczkamąkamasłocukier puderjajkaproszek do pieczenialemon curdperełki dekoracyjne
Zakątek Smakosza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!