Petitchef PL

Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie


Muszę przyznać, że chlebek nie bardzo chciał mi rosnąć i dlatego nie uważam swojego wypieku za udany :(
W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł.
Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :(

Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu.
Ja odpowiedziałam na zaproszenie Ani.


            Na zaczyn :
160 g mąki chlebowej100 g wody 30 g zakwasu






Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
650 g mąki chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
210 g wody
310 g cydru jabłkowego
20 g soli
5 g drożdży instant
260 g zaczyn
140 g suszonych jabłek
Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.









Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: