Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
30 min
709 Kcal

Risotto z krewetkami i cytryną to kultowe danie kuchni włoskiej, idealne na specjalne okazje (nawet na kolację romantyczną❤️). Eleganckie i zrównoważone w smaku, łączy kremowość ryżu ze słodyczą krewetek i cytrusową świeżością cytryny. Eksplozja smaku na każdym widelcu, która podbije nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Przygotowanie risotto z krewetkami i cytryną jest szybkie i łatwe, wystarczy postępować zgodnie z naszym przepisem krok po kroku.

Składniki

2

Wywar warzywny:

Materiały

  • Patelnia
  • 2 garnki
  • Tarka
  • Wyciskarka do cytrusów
  • Deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 1Najpierw przygotuj bulion warzywny z ulubionych warzyw (lub użyj kostki rosołowej, jeśli masz mało czasu).
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 2Oczyść krewetki i blanszuj je przez kilka minut w lekko osolonej wodzie (usuń głowę, pancerz i jelita). Następnie pokrój je na małe kawałki, ale zachowaj kilka całych, aby danie było ładniejsze.
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 3Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z gałką masła. Następnie dodaj ryż i praż go przez kilka minut, często mieszając.
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 4Teraz zalać białym winem i mieszać, aż alkohol całkowicie wyparuje.
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 5Teraz dodaj sok z cytryny i szybko wymieszaj, a następnie zacznij gotować ryż, stopniowo dodając bulion warzywny (zajmie to około 18 minut, ale zawsze zalecamy degustację).
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 6Gdy będą prawie ugotowane, dodaj krewetki w kawałkach, startą skórkę z cytryny (według gustu) i posyp pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 7Gdy ryż będzie ugotowany, posól go i dodaj masło na małym ogniu.
  • Risotto z krewetkami i cytryną, eleganckie i łatwe pierwsze danie - Przygotowanie krok 8Podawaj z odrobiną natki pietruszki i startą skórką z cytryny. Risotto z krewetkami i cytryną jest gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo można przechowywać risotto z krewetkami i cytryną?

1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku.
Na patelni na średnim/niskim ogniu z odrobiną wody i masła (opcjonalnie). Często mieszaj, aby równomiernie się podgrzało.
Możesz wybrać ryż Carnaroli, Arborio, Acquerello lub Sibari.
Można dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę.
Jeśli chcesz nadać risotto jeszcze bardziej wyrazisty rybny smak, możesz przygotować wywar z odpadów krewetkowych (głów i pancerzy). Pamiętaj, aby odcedzić go przed użyciem do gotowania ryżu.
Oczywiście. Przed rozpoczęciem przygotowywania należy je całkowicie rozmrozić.
Ilość startej skórki z cytryny zależy od tego, jak intensywny ma być cytrusowy smak risotto. Spróbuj i dodaj tyle, ile chcesz.
Od 15 do 20 minut po wlaniu pierwszej chochli bulionu. Zawsze zalecamy degustację, ponieważ czas gotowania może zależeć od rodzaju użytego ryżu.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 709Kcal
  • Węglowodany: 97.5g
  • Tłuszcze: 10.9g
  • Tłuszcze nasycone: 6g
  • Białka: 34.6g
  • Błonnik: 21.7g
  • Cukry: 24.7g
  • ProPoints: 17
  • SmartPoints: 23
Informacje żywieniowe za 1 porcję (890g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: