Zestaw do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h
343 Kcal

Uwielbiasz risotto? W takim razie przygotuj ten zestaw, aby móc cieszyć się tym wyjątkowo kremowym daniem o każdej porze roku! Świetna wskazówka, gdy chcesz pominąć etap "zakupy + ważenie żywności"! Wszystko, co musisz zrobić, to wlać zawartość słoika do rondla i dodać świeże składniki (cebulę, bulion, białe wino, parmezan)! Świetny pomysł na prezent dla przyjaciół i rodziny smakoszy :-) Szybki i łatwy w przygotowaniu, odtwórz ten zestaw risotto, postępując zgodnie z naszymi krokami wyjaśnionymi na piśmie, na zdjęciach i na wideo!

Składniki

4

Materiały

  • 1 słoik o pojemności 400 ml
  • 1 wstążka
  • 1 kawałek papieru

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania40 min
  • Zestaw do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami - Przygotowanie krok 1Pokrój suszone pomidory i grzyby na małe kawałki. Wsyp ryż do słoika, dodaj zioła prowansalskie, następnie suszone pomidory, orzeszki piniowe i grzyby. Zamknij słoik.
  • Zestaw do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami - Przygotowanie krok 2Napisz instrukcję risotto na kawałku papieru, zrób dziurkę i przewlecz przez nią wstążkę. Zawiąż wstążkę wokół słoika.
  • Zestaw do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami - Przygotowanie krok 3Risotto: Cebulę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy będzie przezroczysta, dodać zawartość słoika. Dobrze wymieszać.
  • Zestaw do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami - Przygotowanie krok 4Wlać białe wino i mieszać do całkowitego wchłonięcia. Następnie dodać połowę bulionu, sól i pieprz i mieszać aż do wchłonięcia.
  • Zestaw do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami - Przygotowanie krok 5Na koniec wlać pozostały bulion i wymieszać. Gdy cały ryż zostanie wchłonięty, dodać starty parmezan i wymieszać.
  • Zestaw do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami - Przygotowanie krok 6Gotowe do podania! Posypać orzeszkami pinii!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze dodatki do risotto z grzybami i suszonymi pomidorami?

Do risotto świetnie pasują świeże zioła, takie jak bazylia czy natka pietruszki, a także dodatkowe składniki, jak szparagi czy krewetki.
Tak, chociaż tradycyjnie używa się ryżu arborio, można również spróbować ryżu carnaroli lub vialone nano, które również dobrze wchłaniają płyny.
Najlepiej użyć białego wina, które jest wytrawne, jak Sauvignon Blanc lub Pinot Grigio, aby podkreślić smak dania.
Tak, risotto można przygotować wcześniej, ale najlepiej podgrzać je na małym ogniu z dodatkiem bulionu, aby przywrócić kremową konsystencję.
Najczęstsze błędy to dodawanie zbyt dużej ilości płynów na raz oraz nieustanne mieszanie, co może prowadzić do zbyt gęstej konsystencji.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 343Kcal
  • Węglowodany: 45.5g
  • Tłuszcze: 10.3g
  • Tłuszcze nasycone: 3.2g
  • Białka: 11.9g
  • Błonnik: 3.3g
  • Cukry: 5.1g
  • ProPoints: 9
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (221g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: