Petitchef PL

Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem



Pyszne brownie o delikatnej i wilgotnej strukturze dzięki zawartości sera, a na wierzchu serowy marmurek z nutą pomarańczy! Zapach i smak który obezwładnia, coś dla wielbicieli gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy - tak właśnie smakuje.
Czy może być coś lepszego? :)
Tuż po upieczeniu ma strukturę sernika, po schłodzeniu jest bardziej zwarte.
Piekłam też wersję z czarną porzeczką, również polecam.





ciasto:
85 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
200 g masła
50 g gorzkiego kakao
200 g cukru pudru
85 g kremowego serka typu philadelphia
70 g mąki
2 duże jajka
1 łyżka cukru z waniliąćwierć łyżeczki soli


marmurek serowy:
120 g serka
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy





Foremka 20x20 cm.

Roztapiamy czekoladę z masłem aż do roztopienia składników. Zdejmujemy z ognia, studzimy trochę i dodajemy po kolei mieszając trzepaczką/kolbą : cukier puder, kakao, jajka, ser. Na koniec dajemy mąkę i sól, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do posmarowanej masłem foremki.Teraz masa serowa. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Wylewamy tę masę robiąc kleksy na wlaną wcześniej masę czekoladową. Wykałaczką lub widelcem robimy wzorkiem, aby masy lekko się połączyły.




Pieczemy jak sernik - na funkcji góra/dół w temperaturze 160 stopni przez ok. 30-35 minut - masa na wierzchu po dotknięciu musi być ścięta. Studzimy i kroimy gotowe ciasto.












Oceń ten przepis:



Menu dnia