BLACK CAKE
vote now
Mój tort marzenie, ekstremalnie czekoladowy, wilgotny i mocno wyrazisty.
Krem na bazie mascarpone z gorzką czekoladą i whiskey.
Na wierzchu oblany gorzką czekoladą.
To moje ulubione trio.
My dream cake, extremely chocolate and moist with very expressive flavor.
Mascarpone-based cream with bitter chocolate and whiskey.
Doused with dark chocolate. That's my favorite trio.
s k ł a d n i k i :
5 jaj
szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrat waniliowy
450 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
100 g czekolady gorzkiej
łyżka whiskey
łyżka cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
łyżka kawy rozpuszczalnej
5 eggs
cup cake flour
3 tablespoons oil
1/2 cup sugar
100 g melted dark chocolate
4 tablespoons cocoa
teaspoon baking powder
vanilla extract
450 g mascarpone
200 ml whipped cream
100 g dark chocolate
spoon whiskey
spoon of sugar
100 g dark chocolate
100 ml whipped cream
spoon of instant coffee
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i miksujemy do powstania błyszczącej piany.
Dodajemy żółtka, czekoladę, kakao, mąkę i proszek.
Mieszamy całość drewnianą łyżką.
Dolewamy olej oraz wanilię.
Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni
około 30-40 mint.
Rozpuszczamy w gorącej śmietance czekoladę na parze. Studzimy.
Ubijamy mascarpone z cukrem i przestudzonym kremem czekoladym. Dolewamy whiskey.
Kroimy torta na dwa blaty, wykładamy cały krem czekoladowy.
Przykrywamy biszkoptem.
Wylewamy lekko ostudzoną czekoladę.
Chłodzimy w lodówce, najlepiej na całą noc. Najlepszy jest drugiego dnia.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!