BLACK CAKE

vote now
BLACK CAKE




Mój tort marzenie, ekstremalnie czekoladowy, wilgotny i mocno wyrazisty.

Krem na bazie mascarpone z gorzką czekoladą i whiskey.

Na wierzchu oblany gorzką czekoladą.

To moje ulubione trio.


My dream cake, extremely chocolate and moist with very expressive flavor.

Mascarpone-based cream with bitter chocolate and whiskey.

Doused with dark chocolate. That's my favorite trio.


s k ł a d n i k i :

5 jaj
szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrat waniliowy

450 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
100 g czekolady gorzkiej
łyżka whiskey
łyżka cukru

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
łyżka kawy rozpuszczalnej


5 eggs
cup cake flour
3 tablespoons oil
1/2 cup sugar
100 g melted dark chocolate
4 tablespoons cocoa
teaspoon baking powder
vanilla extract

450 g mascarpone
200 ml whipped cream
100 g dark chocolate
spoon whiskey
spoon of sugar

100 g dark chocolate
100 ml whipped cream
spoon of instant coffee


w y k o n a n i e :

Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i miksujemy do powstania błyszczącej piany.

Dodajemy żółtka, czekoladę, kakao, mąkę i proszek.

Mieszamy całość drewnianą łyżką.

Dolewamy olej oraz wanilię.

Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni

około 30-40 mint.

Rozpuszczamy w gorącej śmietance czekoladę na parze. Studzimy.

Ubijamy mascarpone z cukrem i przestudzonym kremem czekoladym. Dolewamy whiskey.

Kroimy torta na dwa blaty, wykładamy cały krem czekoladowy.

Przykrywamy biszkoptem.

Wylewamy lekko ostudzoną czekoladę.

Chłodzimy w lodówce, najlepiej na całą noc. Najlepszy jest drugiego dnia.


B backtaste

Komentarze

Oceń ten przepis:




+