Biszkopt z majonezem i czekoladą
zagłosuj teraz
Z majonezem? Tak, nie bój się! Nie nadaje mu żadnego smaku, nadaje mu tylko teksturę i jest substytutem jajek i tłuszczu. Dlatego ten przepis nie zawiera jajek, oleju ani masła, bo majonez już je zawiera :) Teraz Twoja kolej! Niech Twoi goście odkryją sekretny składnik :D
Składniki
8
Ciasto biszkoptowe:
Do ganache:
Materiały
- Prostokątna forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania55 min
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao w proszku.
W innej misce wymieszaj trzepaczką mokre składniki: majonez, kawę i wanilię.
Na koniec dodaj suchą mieszankę do mokrej w trzech partiach, aż uzyskasz jednorodną masę.
Dodaj wiórki czekoladowe, wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
Piec przez 55 minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem nakłuć wykałaczką. Po wyjęciu pozostaw ciasto do ostygnięcia.Aby przygotować ganache, podgrzewaj śmietankę przez 1 minutę i 30 sekund w kuchence mikrofalowej i polej nią posiekaną czekoladę. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz kremowy ganache.
Polej ciasto ganache i ciesz się smakiem! :)
Obserwacje
* Majonez musi być normalny, bez musztardy. Przed użyciem należy dokładnie sprawdzić składniki, w przeciwnym razie może to wpłynąć na smak ciasta.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 613Kcal
- Węglowodany: 72.3g
- Tłuszcze: 31g
- Tłuszcze nasycone: 7.4g
- Białka: 7.9g
- Błonnik: 5.3g
- Cukry: 42g
- ProPoints: 17
- SmartPoints: 25
Informacje żywieniowe za 1 porcję (177g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis