Petitchef PL

Batoniki białkowe bez cukru i mąki


     Powrotu do zdrowego, lekkiego jedzenia ciąg dalszy! Dziś nieco inna odsłona batoników białkowych - po tych żurawinowych i czekoladowych. Być może lista składników jest nieco przydługa, ale zapewniam - zdecydowanie warto. Wprost nie można się od nich oderwać!

Składniki:
szklanka płatków owsianych
2 szklanki odżywki białkowej (moja: karmelowa)
3 czubate łyżki miodu
1 czubata łyżka masła orzechowego
małe opakowanie mleka kokosowego
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki słonecznika
5 łyżek oleju kokosowego
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki siemienia lnianego

     Płatki owsiane, słonecznik i siemię lniane prażymy na suchej patelni, zostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy mleko i olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe, zagniatamy ręką. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę mleka sojowego; jeśli zbyt rzadka - otrąb.

     Masę dzielimy na dwie równe części i przekładamy to keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ważne, inaczej nie odkleicie batoników!), wyrównujemy wierzch. Przekładamy do lodówki na całą noc, kroimy na równe kawałki.




     I znowu po raz kolejny Ten Tamten mnie przekonał do jakiejś muzyki... Coraz częściej przekonuję się, że pierwsze wrażenie często jest mylne, warto dawać drugie szanse :)


Płaski brzuch- posiłki dietetyczneWymagająca dieta na wakacjach








Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: