Bardzo proste i szybkie pulpety w sosie pomidorowym
vote now
Masz mięso mielone, sok pomidorowy i mało czasu?
Pomogę Ci to wykorzystać. ;)
500g mieszanego mięsa mielonego500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego300ml wody4 ząbki czosnku1 średnia cebula1 łyżka słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka kminu rzymskiegopół łyżki soli1 łyżka pieprzu ziołowego1 łyżka suszonego oregano1 łyżka suszonej bazylii1 łyżeczka tymiankuprzyprawa warzywna uniwersalnaolej do smażenia
Mięso mielone rozdrabniamy w rękach.
Dodajemy do niego zmiażdżone 4 ząbki czosnku, 1 łyżkę słodkiej papryki, zmiażdżony w moździerzu kumin i sól, pieprz ziołowy.
Wyrabiamy mięso dokładnie i formujemy z niego niewielkie pulpety.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucamy na niego posiekaną cebulę i szklimy ją.
Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię wlewamy sok pomidorowy/przecier z kartonika.
Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka.
Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę.
Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu pomidorowego wrzucamy pulpety i gotujemy kilkanaście minut.
Gotowe!
Całość przygotowania zajmuje nie więcej, niż pół godziny, a nie obniża to wcale jakości tego dania. :)
Pomogę Ci to wykorzystać. ;)
500g mieszanego mięsa mielonego500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego300ml wody4 ząbki czosnku1 średnia cebula1 łyżka słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka kminu rzymskiegopół łyżki soli1 łyżka pieprzu ziołowego1 łyżka suszonego oregano1 łyżka suszonej bazylii1 łyżeczka tymiankuprzyprawa warzywna uniwersalnaolej do smażenia
Mięso mielone rozdrabniamy w rękach.
Dodajemy do niego zmiażdżone 4 ząbki czosnku, 1 łyżkę słodkiej papryki, zmiażdżony w moździerzu kumin i sól, pieprz ziołowy.
Wyrabiamy mięso dokładnie i formujemy z niego niewielkie pulpety.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucamy na niego posiekaną cebulę i szklimy ją.
Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię wlewamy sok pomidorowy/przecier z kartonika.
Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka.
Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę.
Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu pomidorowego wrzucamy pulpety i gotujemy kilkanaście minut.
Gotowe!
Całość przygotowania zajmuje nie więcej, niż pół godziny, a nie obniża to wcale jakości tego dania. :)
Kuchenna Kontrrewolucya
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!