Petitchef PL

AGREST, PULPA AGRESTOWA DŻEM AGRESTOWY I SOK AGRESTOWY

Choć już trochę po sezonie agrestowym, chciałem się z wami podzielić moimi plonami. Na razie mam tylko kilka krzaczków moich ulubionych owoców czyli agrestu, ale na szczęście uratowała mnie plantacja mojej babci.






Agrest przerobiłem na 3 sposoby. Najpierw wycisnąłem go w prasie do owoców uzyskując pyszną "pulpę" czyli sok z elementami miąższu. W smaku po prostu coś cudownego. Pulpa jest słodka i bardzo delikatna. Idealnie pasuje do lodów, tortów czy innych deserów (podobnie jak pulpa z marakui, którą można kupić w puszkach).
Wyciśnięte owoce zasypałem cukrem i podsmażyłem, zebrałem sok i zapakowałem dżem w słoiki oraz sok w butelki :)

Przetwory wyszły na prawdę dobre, szczególnie pulpa. Teraz tylko czekam aż moje krzaki podrosną i będę miał własny agrest :)















Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: