Zupa krem z cukinii z serem feta i ziarnami słonecznika

vote now
Zupa krem z cukinii z serem feta i ziarnami słonecznika

Dzisiaj w roli głównej cukinia :) Tak wiem, że to nie sezon na nią, ale spokojnie można ją kupić u nas w sklepach, a zupa z niej jest pyszna i pożywna. Zupa oczywiście krem! Zagęszczona serkiem feta :) Spróbujcie sami :D Ciężko jest wymieszać tak, by nie było grudek z fety, ale jak dla mnie z nimi jest tylko lepsza, bo co jakiś czas natrafiasz na wyrazisty smak serka :)


Zupy krem, cukinia, Obiad, ser, feta, słonecznik, bez śmietany,na zimę,fot. Michał Trybus
Składniki:
2 l wywaru na zupę3-4 cukinie (w zależności od rozmiaru)1 duża marchewsypkie zioła prowansalskie1 opakowanie sera fetaobrane ziarna słonecznika3 kromki chleba na grzanki + oliwa / świeża bagietka lub ciabatta

Marchew myjemy, obieramy i kroimy. Cukinie obieramy i kroimy w kawałki (możecie usunąć pestki, jeśli są duże i twarde). Warzywa gotujemy do miękkości w wywarze. Miksujemy, po czym odlewamy ok. 0,75 l, czekamy, aż chwilkę przestygnie i dokładnie miksujemy z serem feta. Przyprawiamy do smaku ziołami. Na górę sypiemy ziarnami słonecznika.

Chleb kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Grzanki dodajemy tuż przed podaniem zupy.


J Justynka w kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+