ZIELONY KOKTAJL ZE SZPINAKIEM, BRZOSKWINIĄ, BORÓWKAMI I IMBIREM
vote now
GREEN SMOOTHIE WITH SPINACH, PEACH, BLUEBERRIES AND GINGER
Zapraszam na nowe zielone smoothie. Dzisiaj miksuję szpinak z brzoskwinią, morelą i borówkami amerykańskimi, do tego kawałek imbiru i cytryny, które bardzo fajnie podkręcają jego smak. Koktajl wyszedł słodki, kremowy i bardzo zdrowy. Zapraszam do miksowania.
Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Owoce borówki, działają uspokajająco i przeciwbólowo, wspomagają pracę oczu, a także obniżają poziom „złego" cholesterolu, i podnoszą poziom „dobrego". Brzoskwinie wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. A najcenniejszym ich bogactwem są pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5 mg) i magnez (10 mg).
SKŁADNIKI(na 2 L) :
4 duże garście szpinaku1 duża brzoskwinia2 banany1 morela1 garść borówek amerykańskich1 cm świeżego imbiru1/4 cytryny3-4 szklanki filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystko dokładnie myjemy. Pozbywamy się pestek z brzoskwini i moreli. Obieramy imbir i cytrynę. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w szklanej butelce/słoiku w lodówce, do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
Today it's time for a new green smoothie. I mixed spinach with peaches, apricots and blueberries, and added a little piece of ginger and lemon, which turn up the taste perfectly. Smoothie came out sweet, creamy and very healthy.
Spinach leaves have anti-cancer properties and protect against atherosclerosis. The healing properties of spinach is a merit of beta-carotene, vitamin C and lutein - known antioxidants. In addition, the spinach is rich in potassium, iron, and folic acid.
Blueberries have calming effect and support the health of the eyes, as well as lower levels of "bad" cholesterol and raise levels of the "good" one.
Peaches aid digestion and have diuretic effect. Eaten regularly cleanse the body of toxins and harmful waste products. And their most precious value is high dose of mineral elements like calcium (40 mg), iron (5 mg), and magnesium (10 mg).
INGREDIENTS(for 2 L) :
4 large handfuls of spinach1 large peach2 bananas1 apricot1 handful of blueberries1 cm piece of ginger1/4 lemon3-4 C filtered water
PREPARATION:
Wash everything thoroughly. Discard the pits and stones from peach and apricot. Peel ginger and lemon. Put everything in a blender and mix until smooth. If you don't drink everything straight away, keep the rest in a glass bottle or a jar in the fridge for up to 2 days.
Cheers! ☺
Food Porn Vegan Style
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!