Zdrowsze pieguski (lepsze niż sklepowe! :))
vote now
Dlaczego to zdrowsza wersja piegusków? Bo część oczyszczonej mąki pszennej zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, dodatkowo zamiast cukru rafinowanego białego dodałam cukier brązowy. Warto jest zwrócić uwagę na to, czy jest on drobno zmielony, jeśli nie, to istnieje możliwość, że nie uda się dokładnie utrzeć/zmiksować masła z cukrem i zostaną jego kryształki. Ciastka wyszły naprawdę dobre i mogą stanowić zdrowszą od tych sklepowych piegusków przekąskę. Z podanych składników powinno wyjść około 50 ciastek. Można je przechowywać parę dni w suchym pojemniku bez obawy, że coś im się stanie :)
Sugerowałam się przepisem ze strony Moje wypieki.
1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistejkostka (200g) miękkiego masła2/3 szklanki cukru brązowego, najlepiej drobnego2 jajka1/2 łyżeczki soli1,5 łyżeczki sody 100 g czekolady (najlepiej pomieszać gorzką i mleczną)1 szklanka posiekanych dowolnych orzechów Masło bardzo dokładnie zmiksować z drobnym cukrem, dodać jajka i wymieszać. Stopniowo dodać przesianą mąkę, sól, sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać posiekaną w drobną kostkę czekoladę i orzechy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i mokrymi dłońmi formować dość małe kulki, potem lekko je spłaszczać. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciastka piec około 15 minut aż się zarumienią. Wysuszyć na kratce.
Smacznego :)
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!