Jak zrobić domowe masło?
zagłosuj teraz
Masz ochotę upiec ciasto, ale nie masz wystarczająco dużo masła? Szkoda, sklepy są zamknięte... Nie poddawaj się i zamiast tego zrób własne domowe masło! Wszystko, czego potrzebujesz, to płynna śmietana! I jest łatwe do zrobienia. Wystarczy ubijać śmietanę, aż zacznie gęstnieć i oddzieli się od maślanki. Następnie przecedź ją przez sito, a otrzymasz 125 g masła! Nieźle, co?
Składniki
4
Materiały
- Mikser elektryczny lub słoik
- odpieniacz
- ściereczka
Przygotowanie
Umieść dobrze schłodzoną śmietanę w misce i ubij ją, jakbyś chciał zrobić bitą śmietanę. Jeśli nie masz miksera elektrycznego, włóż ją do słoika i wstrząśnij.
Po pewnym czasie (około 15 minut) śmietana zacznie gęstnieć i oddzielać się od płynu, który nazywamy maślanką.
Odcedź mieszankę, aby usunąć maślankę, a następnie ubij ponownie, aby usunąć jak najwięcej płynu.
Jeśli chcesz dodać sól, teraz jest na to czas!
Zbierz powstałe masło, włóż je do czystej ściereczki i wyciśnij jak najwięcej płynu.
I oto jest, twoje domowe masło jest gotowe! Należy je spożyć w ciągu 48 godzin od momentu przygotowania.
Obserwacje
Czas przechowywania: Niestety, ponieważ to masło nie jest pasteryzowane, należy je spożyć w ciągu 48 godzin. W przeciwnym razie zjełczeje.
Dodatek soli: Jednak dodanie soli pozwoli na przechowywanie masła do 1 dnia dłużej, a także doda mu pysznego smaku!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 156Kcal
- Węglowodany: 1.3g
- Tłuszcze: 16.2g
- Tłuszcze nasycone: 11.6g
- Białka: 1.1g
- Błonnik: 0g
- Cukry: 1.3g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (50g)
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis