Zapiekanka porowo-ziemniaczana / Leak-potato bake
vote now
- Co będzie na obiad?
- Zapiekanka.
- Zapiekanka? Będzie zapiekanka! Będzie zapiekanka!
I tak wśród ochów i achów i uśmiechów od ucha do ucha wszyscy czekamy na obiad, a dokładniej na zapiekankę. TĘ zapiekankę. Od wielu lat w moim domu przygotowuje się ją właśnie w takiej formie. Razem z moją mamą eksperymentowałyśmy zamieniając parówki na kurczaka albo kiełbasę albo inne mięso, ale i tak wszystkim najbardziej smakowała wersja oryginalna. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Ja zawsze przygotowuję podwójną porcję, żeby została na kolejny obiad, bo odgrzana następnego dnia smakuje równie pysznie. O ile zostanie na następny dzień, bo naprawdę trudno jej się oprzeć. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Idealna na chłodne dni.
Składniki (porcja na 4 osoby):
· 1 kg niedużych ziemniaków
· 2 pory
· 200 g dobrej jakości parówek
· 40 g masła
· 1 cebula
· 2 łyżki mąki
· 250 ml mleka
· 0,5 l wody
· gałka muszkatołowa
· sól
· pieprz
· 100 g żółtego sera
· natka pietruszki do posypania
Ziemniaki obrać i gotować do momentu aż będą prawie ugotowane, ale wciąż lekko twarde. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, chwilę ostudzić i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Połowę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pory. Kiedy zmiękną, dodać na patelnię pokrojone w plasterki parówki i wszystko razem podsmażyć, aż parówki ładnie się zrumienią.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W żaroodpornym naczyniu (ja używam dużej stalowej prostokątnej formy) rozgrzać pozostałe masło i zeszklić na nim cebulę. Następnie posypać cebulę mąką i zrumienić. Następnie dodać mleko i wodę i zagotować. Gotowy sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Ziemniaki pokrojone w plasterki wymieszać z porem i parówkami i ułożyć w sosie w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać startym żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 min. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!
słodko-słony
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!