Wielkanocna terrina ziemniaczana
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            A może terrina na bazie ziemniaków z ukrytymi pisankami?
Składniki
		
			
			8
			
		
	
																		Materiały
- Forma do ciasta
 
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Gotować przez 30 minut w osolonej wodzie.
Rozgnieść ziemniaki. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jajko. Dobrze wymieszać.
Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser. Wysmarować formę masłem i oprószyć mąką.
Umieścić połowę purée w formie i dobrze dociśnij, aby rozprowadzić masę.
Dodaj obrane ze skorupek jajka na twardo, układając je w rzędzie na środku formy. Następnie przykryć resztą purée, dobrze wygładzając.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
A teraz terrina wielkanocna jest gotowa!
Obserwacje
Dodanie świeżej śmietany: można dodać 2 łyżki stołowe, aby bardziej się rozpuściła.
 
 Dopraw ziemniaki do smaku :-)
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 184Kcal
			
		- Węglowodany: 15.5g
 - Tłuszcze: 7.6g
 - Tłuszcze nasycone: 3.6g
 - Białka: 12.8g
 - Błonnik: 1.2g
 - Cukry: 1.6g
 - ProPoints: 5
 - SmartPoints: 6
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (138g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
piekarnik
Płyta grzewcza
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        


Oceń ten przepis