Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!)
Mamy nową misję: sprawić, by cała rodzina pokochała jarmuż (znany również jako "kapusta jabłkowa")! <\/b>Wypróbuj ten przepis na kapustę faszerowaną mięsem mielonym <\/b>na danie główne! Jest łatwy w przygotowaniu, a połączenie tych dwóch dań stanowi idealną mieszankę :-) Nie wahaj się przekazać nam swojej opinii w komentarzach<\/b>. W międzyczasie zostawimy Ci wyjaśnienie przepisu krok po kroku poniżej ↓
Składniki
Materiały
- drewniane szpikulce
- naczynie do zapiekania
Przygotowanie
 Blanszuj liście kapusty przez 1 minutę we wrzącej wodzie, a następnie umieść je w lodowatej wodzie. Blanszuj liście kapusty przez 1 minutę we wrzącej wodzie, a następnie umieść je w lodowatej wodzie.
 Podsmaż posiekany czosnek i cebulę na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną na małe kawałki marchewkę i pora i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Podsmaż posiekany czosnek i cebulę na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną na małe kawałki marchewkę i pora i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
 Namocz kromki chleba w mleku przez kilka minut. Wymieszać jajko, mięso mielone i namoczony chleb pokrojony na małe kawałki. Namocz kromki chleba w mleku przez kilka minut. Wymieszać jajko, mięso mielone i namoczony chleb pokrojony na małe kawałki.
 Dodaj tę mieszankę na patelnię z warzywami i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj tę mieszankę na patelnię z warzywami i smaż przez 5 minut na średnim ogniu.
 Napełnij liście kapusty około 3 łyżkami nadzienia na liść. Napełnij liście kapusty około 3 łyżkami nadzienia na liść.
 Złożyć brzegi liści kapusty wokół nadzienia i nakłuć dwoma drewnianymi szpikulcami (przed użyciem namoczyć je w wodzie przez około 1 minutę, aby się nie przypaliły). Złożyć brzegi liści kapusty wokół nadzienia i nakłuć dwoma drewnianymi szpikulcami (przed użyciem namoczyć je w wodzie przez około 1 minutę, aby się nie przypaliły).
 Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym i wlej połowę bulionu na dno naczynia. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C, w razie potrzeby podlewając wywarem. I voila, gotowe! Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym i wlej połowę bulionu na dno naczynia. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C, w razie potrzeby podlewając wywarem. I voila, gotowe!
Obserwacje
Jakiego mięsa powinienem użyć do przygotowania farszu? <\/b>
 Możesz użyć kiełbasy, cielęciny, jagnięciny lub, tak jak my, mielonej wołowiny. 
 
 Czego mogę użyć zamiast chleba w farszu do gołąbków? <\/b>
 Chleb można zastąpić nieugotowanym ryżem. Ugotuje się on w tym samym czasie, co reszta farszu, gdy kapusta będzie w piekarniku. 
 
 Czy nadziewana kapusta może być użyta do przygotowania nadziewanych pomidorów? <\/b>
 Tak, farsz można wykorzystać do nadziewania dowolnych warzyw, takich jak cukinie, pomidory, a nawet drób, taki jak kurczak. 
 
 Jakiego dodatku powinienem użyć do faszerowanej kapusty? <\/b>
 Można użyć na przykład ryżu lub gotowanych na parze ziemniaków. 
 
 Jakiego sosu użyć do faszerowanej kapusty? <\/b>
 Można dodać sos pomidorowy. My wybraliśmy gotowanie gołąbków w bulionie, ale można go zastąpić na przykład sosem pomidorowym, sosem gorgonzola lub sosem grzybowym. 
 
 Czy mogę zamrozić ugotowaną faszerowaną kapustę? <\/b>
 Tak, możesz! Nie bój się zrobić dużej ilości na raz, aby mieć je przez cały rok!
 
 Jak długo mogę przechowywać gołąbki? <\/b>
 Można przechowywać przez 4 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Odżywianie
- Węglowodany: 10.7g
- Tłuszcze: 9.9g
- Tłuszcze nasycone: 3.3g
- Białka: 12.4g
- Błonnik: 2.1g
- Cukry: 4.3g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 6







Oceń ten przepis