Wszyscy jesteśmy jaskiniowcami.
vote now
Wszystko wskazuje na to, że ludzkość zbliżyła się do momentu w którym to co dotychczas było uważane za pozytywny efekt rozwoju, eksperymentów i wieloletnich praktyk kulinarnych staje się przestarzałe i mało popularne. Tradycyjna gastronomia jawi nam się w wielu aspektach jako coś szkodliwego i błędnego. Uproszczenie wielu technik i sposobu żywienia ludzi jest nieuniknione. Rozum bierze górę nad zmysłami. Dla wielu osób zdrowie staje się ważniejsze niż chwilowe przyjemności. Okazuje się, że podobnie myśli wielu szefów kuchni, którzy na codzień testują na sobie to co sami wyprodukowali dla swoich klientów.
W trakcie swojej kariery znałem kilku szefów, którym klasyczna gastronomia nie wyszła na zdrowie. Były przypadki raka. Za dużo smażenia, za dużo wygotowanej, nieżywej żywności.
Wielu kucharzy, mięso czy warzywa traktuje dziś z szacunkiem i o wiele delikatniej jeśli chodzi o temperaturę, stosując nowe techniki i stawiając na głowie to czego ktoś ich wcześniej nauczył. Surowość wdziera się do najlepszych restauracji. Część kucharzy uważa że najważniejsza jest tradycja i że powinniśmy uczyć nowe pokolenia tego co nam kiedyś sprawiało przyjemność a dzisiaj już niestety szkodzi. Tylko nieliczni umieją przełamać pokusę kopiowania przeszłości i próbują stworzyć coś nowego, lżejszego i zdrowszego. Czy najlepszej jakości składniki, idealna, klasyczna technika i umiar w jedzeniu to gwarancja zdrowia? Czy klasyczna, francuska gastronomia to klucz do długiego życia? Czy wybór drogiej restauracji gwarantuje prawidłowe trawienie i dobre samopoczucie? Czy desery surowe mają szansę stać się wkrótce równie popularne jak czekoladowe croissanty czy przypieczona tarta z jabłkami? Co jeść aby być zdrowym i pięknym mimo upływu lat? Czy amerykanie nadal jedzą niezdrowo? Czy nowe, popularne diety pozostaną z nami na dłużej? Oto tematy na najbliższe dni.
W trakcie swojej kariery znałem kilku szefów, którym klasyczna gastronomia nie wyszła na zdrowie. Były przypadki raka. Za dużo smażenia, za dużo wygotowanej, nieżywej żywności.
Wielu kucharzy, mięso czy warzywa traktuje dziś z szacunkiem i o wiele delikatniej jeśli chodzi o temperaturę, stosując nowe techniki i stawiając na głowie to czego ktoś ich wcześniej nauczył. Surowość wdziera się do najlepszych restauracji. Część kucharzy uważa że najważniejsza jest tradycja i że powinniśmy uczyć nowe pokolenia tego co nam kiedyś sprawiało przyjemność a dzisiaj już niestety szkodzi. Tylko nieliczni umieją przełamać pokusę kopiowania przeszłości i próbują stworzyć coś nowego, lżejszego i zdrowszego. Czy najlepszej jakości składniki, idealna, klasyczna technika i umiar w jedzeniu to gwarancja zdrowia? Czy klasyczna, francuska gastronomia to klucz do długiego życia? Czy wybór drogiej restauracji gwarantuje prawidłowe trawienie i dobre samopoczucie? Czy desery surowe mają szansę stać się wkrótce równie popularne jak czekoladowe croissanty czy przypieczona tarta z jabłkami? Co jeść aby być zdrowym i pięknym mimo upływu lat? Czy amerykanie nadal jedzą niezdrowo? Czy nowe, popularne diety pozostaną z nami na dłużej? Oto tematy na najbliższe dni.
Niektórzy z nas odrzucają tradycję i kierują się nowymi trendami poszukując eliksiru młodości. Inni robią to co uważają za dobre bo przez wielu sprawdzone. Może okazać się tak, że żadna z tych dróg nie jest dobra i że należy obie drogi połączyć aby iść do przodu. Myślę, że tak się właśnie stanie. Nie wszyscy musimy być ekstremistami, tym bardziej, że nie wiemy czy oni też nie są w błędzie. A jednak rewolucja już trwa.
Wszyscy jesteśmy jaskiniowcami? SUROWY SZEF
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!