Włoskie biszkopty
vote now
Nazwałam je biszkoptami, ale tak naprawdę bliżej im do kruchych ciasteczek. Upiekłam je na przyjazd w odwiedziny mojej rodziny, wszystkim bardzo smakowały. Zawierają dość dużo masła, dlatego dodałam przepis do ''niedietetycznych szaleństw''. Sama wykonałam go na próbę tylko na 1/3 porcji i wyszło mi 10 dość sporych ciastek, z podanego przepisu powinno więc wyjść około 30, idealnie pasują do porannej kawy! :) Składniki:
250g mąki pszennej3 jajka (osobno białka i żółtka)125g cukru białego125g masłacukier trzcinowy do posypaniaszczypta soli
Miękkie masło ucierać mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dokładnie utrzepać, dodawać po kolei żółtka, a potem stopniowo mąkę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wmieszać łyżką do ciasta. Napełnić rękaw piekarski ciastem i robić takie kleksy jak na zdjęciu obok na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty posypać cukrem trzcinowym i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
250g mąki pszennej3 jajka (osobno białka i żółtka)125g cukru białego125g masłacukier trzcinowy do posypaniaszczypta soli
Miękkie masło ucierać mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dokładnie utrzepać, dodawać po kolei żółtka, a potem stopniowo mąkę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wmieszać łyżką do ciasta. Napełnić rękaw piekarski ciastem i robić takie kleksy jak na zdjęciu obok na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty posypać cukrem trzcinowym i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!