Usiaar - marynowana limonka na ostro ( oryginalny przepis jemeński)

vote now
Usiaar - marynowana limonka na ostro ( oryginalny przepis jemeński)

Muszę przyznać że ten przepis to jedna z perełek na moim blogu, co prawda po necie krążą przepisy na kiszoną cytrynę, ale ten przepis dotarł do mnie przez moją mamę, zdobyty od kucharza Walid'a który pochodzi z Jemenu, dlatego przepis jest dla mnie wyjątkowy i unikatowy.
Dziękuję Ci Walid, że mogę go tutaj zaprezentować.


Miałam okazję widzieć jak robi się oryginalnie taką marynatę (kiszonkę), dojrzewa długo w pełnym słońcu, a ponieważ u nas nie ma gwarancji pogody, mimo że upały ostatnio dopisują- aby przyspieszyć nieco proces gotujemy ją na wolniutkim ogniu przez 3 h.
Po takim czasie skórka ładnie mięknie.
Niestety ubolewam że nie mam dostępu do limonki świeżej, zerwanej prosto z drzewa- taka byłaby idealna, ta kupiona w sklepie pewnie nie jest już taka doskonała.
Ale nie jest to powód, który miałby nas powstrzymać przed eksperymentem :)

Pamiętajmy, że po włożeniu limonki do słoików musi dojrzeć i odstać jeszcze w lodówce 10-14 dni, aby smaki ładnie się "przegryzły".


Bohaterka dzisiejszego wpisu to oryginalny wyrób z Adenu (Jemen), doskonały dodatek do potraw na ostro, z ryżem typu pilaw, warzywami, rybą i mięsnych. Używamy w niewielkiej ilośći (jak musztardę czy chrzan w polskich potrawach) odkrawając kawałeczek do każdego kęsa posiłku. Możemy dowolnie eksperymentować i dodawać do wielu potraw.
Jak smakuje?kwaskowa, aromatyczna, ostra! skóra miękka, miąższ pyszny- wchłania wszystkie aromaty przypraw.


Szczegóły wykonania poniżej.

Przepis Waleed'a, szefa kuchni z Jemenu.1/2 kg limonek
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
1/2 łyżeczki gorczycy w ziarnach
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka soli na 1 sztukę limonki
1.5 szklanki harissy
duży słoik z zakrętką + obciążenie np. duży kamieńwysoki garnek + wodaMyjemy limonki szczoteczką pod bieżącą zimną wodą.
Nacinamy każdą limonkę na 4 tak, by nie przeciąć do końca i wsypujemy w środek każdego owoca płaską łyżeczkę soli.
Wkładamy owoce do dużego słoja nie dociskając za bardzo ( 400 g limonek na litrowy słoik), zakręcamy, wkładamy do wysokiego garnka, obciążamy czymś słój aby nie wypłynął po wlaniu wody (np. pokrywką, kamieniem i talerzem), następnie zalewamy zimną wodą tak by sięgała prawie do zakrętki. Gotujemy 3h na wolniutkim ogniu. Studzimy.
Zostawiamy sok który wypłynął z owoców, dodajemy przyprawy. Całość uzupełniamy harissą tak by zakryła owoce. Tu mała uwaga, możemy podzielić całość na porcje w mniejsze słoiki i dopiero dodać harissę. Odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na 10-14 dni.


Przetwory

Z zufikowo

Komentarze

Oceń ten przepis:




+