Petitchef PL

Trochę zdrowsze brownie


     Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak!

Składniki:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
pół kostki masła
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
1/4 łyżeczki pasty waniliowej
150 g orzechów laskowych

     Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Dorzucamy garść całych orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)

     Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie.



     Lekko jesienna piosenka, która mimo że ma już swoje lata to tekst bardziej aktualny teraz niż wtedy. Mimo dosyć smutnej puenty - piękna :)









Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: