Tort malinowy
vote now
Bardzo elegancki, a do tego smaczny tort. Delikatnie kwaskowaty poprzez dodatek malin i cytrynowy poncz. Kwaskowatość galaretki malinowej łączy się ze słodyczą malinowej pianki. Owocowe masy rozdzielone są kolorowymi ciastami, białym, kakaowym i orzechowym co dodaje ciastu fantazyjności. Tort wygląda bardzo efektownie dzięki błyszczącej polewie z żelatyną.
Składniki Ciasto:300 g margaryny1 szklanka cukru pudru6 jaj1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka amoniaku1 łyżka kakao0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskichPoncz:200 ml wodysok z jednej cytryny2 łyżki cukruGalaretka malinowa:500 g malin (mogą być mrożone)75 g miodusok z pół cytryny6 łyżeczek żelatynyMasa piankowa:1 galaretka malinowa0,5 szklanki gorącej wody2 bite śmietany w proszku „Śnieżki”0,5 szklanki zimnego mlekaPolewa z żelatyną:125 g margaryny 0,5 szklanki cukru pudru (ważne!)3-4 łyżki kakao1 łyżeczka żelatynySposób przygotowaniaCiasto:Białka ubijamy z połową cukru pudru na puszystą sztywną pianę.Miękką margarynę ucieramy z resztą cukru pudru. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem i delikatnie mieszamy.Na końcu do masy dodajemy porcjami ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy.Ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy łyżkę kakao, a do trzeciej części dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.Każdą porcję ciasta pieczemy w tortownicy o średnicy 25 cmwyłożonej papierem do pieczenia po ok. 20 minw temp. 175°C.Poncz:Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Galaretka malinowa:Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.W garnuszku podgrzewamy miód, sok z pół cytryny oraz maliny (nie gotujemy!). Do ciepłych owoców wkładamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, już bez podgrzewania. Galaretkę pozostawiamy do ostudzenia.Masa piankowa:Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody.„Śnieżki” ubijamy z zimnym mlekiem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy wolnym strumieniem przestudzoną galaretkę ubijając na najwolniejszych obrotach miksera.W tortownicy układamy biały krążek ciasta i nasączamy go 1/3 ponczu. Na biały placek wylewamy galaretkę malinową. Przykrywamy plackiem kakaowym, delikatnie dociskamy i ponownie nasączamy. Nakładamy masę piankową. Na wierzch tortu nakładamy placek orzechowy, delikatnie dociskamy i nasączamy ostatnia częścią ponczu. Tort wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.Polewa z żelatyną: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z żelatyną wstawiamy do ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do masy kakaowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę lekko schładzamy, wykładamy na tort i wygładzamy powierzchnię. Polewa jest wspaniale sprężysta i nie ma żadnego problemu z jej rozkładaniem na cieście. Sama idealnie się wyrównuje i tworzy gładką lśniącą powierzchnię.Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z tortownicy ciasto dowolnie dekorujemy.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!