Chińska brioszka wypełniona kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
trudne
3 h 40 m

Aby uzyskać wilgotną przekąskę, wybierz chińską brioszkę! Łatwiejsza do zrobienia niż mogłoby się wydawać, a jej nadzienie z kremu waniliowego i wiórki czekoladowe sprawiają, że nie można się jej oprzeć. Jak zwykle, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez przepis :-) Znane również jako "Schneckenkuchen" (niemieckie pochodzenie!), to ciasto ze ślimakami może mieć zmienione nadzienie w zależności od upodobań. Można na przykład użyć rodzynek, kawałków pistacji lub ekstraktu z kawy. Dla przypomnienia, ta brioszka nie ma nic wspólnego z Chińczykami. Pierwszy francuski importer po prostu nie potrafił wymówić niemieckiej nazwy tego przepisu. Myślał, że jest chińska! Tak powstała bardziej popularna nazwa :-)


Składniki

10

Na brioszkę :

Dla crème pâtissière :

Szacowany koszt: 5.13 (0.51€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania3 h
Gotowania40 min


Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45 lub mąka owsiana.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+