Chińska brioszka wypełniona kremem budyniowym i wiórkami czekoladowymi
Aby uzyskać wilgotną przekąskę, wybierz chińską brioszkę! Łatwiejsza do zrobienia niż mogłoby się wydawać, a jej nadzienie z kremu waniliowego i wiórki czekoladowe sprawiają, że nie można się jej oprzeć. Jak zwykle, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez przepis :-) Znane również jako "Schneckenkuchen" (niemieckie pochodzenie!), to ciasto ze ślimakami może mieć zmienione nadzienie w zależności od upodobań. Można na przykład użyć rodzynek, kawałków pistacji lub ekstraktu z kawy. Dla przypomnienia, ta brioszka nie ma nic wspólnego z Chińczykami. Pierwszy francuski importer po prostu nie potrafił wymówić niemieckiej nazwy tego przepisu. Myślał, że jest chińska! Tak powstała bardziej popularna nazwa :-)
Składniki
Na brioszkę :
Dla crème pâtissière :
Materiały
- Robot kuchenny lub mikser
Przygotowanie
Brioszka :
Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko w misce robota kuchennego. Wyrabiać ciasto przez około 4 minuty.Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów. Schłodzić przez 1 godzinę.
Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Energicznie ubijać, aż masa zbieleje.Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i mąką kukurydzianą. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio przed kremem, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
Wyjąć ciasto brioche z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm.
Rozłóż zimny crème pâtissière na wierzchu, pozostawiając margines. Następnie posypać wiórkami czekoladowymi.
Rozwałkuj ciasto na brioszkę, a następnie pokrój je na kawałki o długości około 4 cm.
Ułóż kawałki w wysmarowanej masłem formie, dociskając je tak, aby wszystkie pasowały do siebie. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
A teraz twój chiński jest gotowy!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45 lub mąka owsiana.